2008. március 17. 14:04

Százmillió dollárból fejleszti Magyarországi gyártóbázisát az izraeli TEVA gyógyszervállalat. A beruházás eredményeként új gyáregység épül, amely megduplázza a tabletta- és kapszulatermelést, így 2011-től hazánkban működhet Európa legnagyobb tablettagyára. A gyáregység létesítése 400 új munkahelyet teremt, és megduplázódik a vállalat kivitele is. Mfor.hu tudósítás.

Generikumban jók (Mfor-montázs)

A TEVA globális vezetése Magyarországot továbbra is európai termelő- és kutatóközpontjának tekinti, ezért határozott úgy a cég vezetése, hogy megduplázza az itt zajló tabletta- és kapszulatermelést. A vállalat ezért százmillió dollár értékben ruház be hazánkban, ebből Debrecenben épül új gyáregység és egy négyszintes csomagolóüzem.

1995 óta vannak jelen 

A fejlesztéseket követően, várhatóan 2011 végére éri el teljes kapacitását a magyarországi gyártás: akkortól 15 milliárd tabletta és kapszula készül majd a TEVA üzemeiben, így Magyarország Európa legnagyobb tablettagyára lehet. Mai árakon számolva így évi 200 millió dollár lesz a hazánkban működő cég exportja. A beruházás eredményeként 400 új munkahely jön létre.

A TEVA globális vezetése azért döntött a magyarországi fejlesztés mellett, mert a Biogal gyógyszergyár megvásárlása óta az itt dolgozók bebizonyították, hogy érdemes nálunk befektetni - mondta Rózsa András, a Teva magyarországi holdingvállalata, a Teva Magyarország Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette, hogy a globális vállalatcsoport döntéséből is látszik, hogy a cég nem a piac letarolásában, hanem a közös munkában gondolkodik.

Hegedűs Lajos, a gyártást végző Teva Gyógyszergyár Zrt. vezérigazgatója ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a vállalat 1995 óta van jelen Magyarországon, azóta 520 millió dollárt fektetett be és további 110 millió dollárt költött kutatás-fejlesztésre.

A mostani beruházáshoz kétmilliárd forintos állami támogatást kap a cég. Kákosy Csaba gazdasági miniszter ezzel kapcsolatban elmondta, hogy Magyarországon nemcsak az új befektetések fontosak, hanem a meglévőket is fejleszteni kell, az állam pedig ehhez is megfelelő környezetet kíván teremteni, akár közvetlen támogatásokkal is. 

Debrecen is jól jár 

A miniszter szerint az ilyen beruházásokra elsősorban a munkahelyteremtő hatások miatt van szükség, de figyelembe vették azt is, hogy a TEVA fejlesztése a debreceni egyetemi tudásközpontra és a magyarországi kutatás-fejlesztési tevékenységekre is jótékony hatással lesz.

Debrecen városa is profitál a fejlesztésből, azt a maga eszközeivel támogatja is, fejtette ki Kósa Lajos, a város polgármestere. Megemlítette, hogy ilyen fejlesztés a város repülőtere és az ahhoz kapcsolódó logisztikai park, amelynek kialakítása után a gyógyszergyár is érdeklődést mutat.

A Teva nem konszolidáltan tavaly 29,1 milliárd forint árbevételt ért el, konszolidáltan pedig 175 milliárd forintot.  A  bevétel mintegy fele az exportból származott. Az idén 2-3 milliárd forinttal kisebb bevételre számít a társaság az erős verseny miatt. Hegedűs Lajos hozzátette: 1995-ben a Biogal megvásárlásakor 400 millió tabletta volt az éves termelés, ami azóta húszszorosára nőtt. Az alapanyagtermelés volumene kisebb ütemben emelkedett, de értéke 15-szöröse a 90-es évek közepinek, a nagyobb hozzáadott érték miatt. A cég jelenleg mintegy 2000 főt foglalkoztat.

A TEVA főleg a szabadalmi oltalom alól felszabadult, ezért bárki által utángyártható, úgynevezett generikus gyógyszerek gyártásában emelkedik ki a világpiacon. Magyarországon a debreceni központi üzem mellett Gödöllőn és Sajóbábonyban is vannak egységei. A vállalat globális vezetősége nemrég döntött egy csehországi beruházásról is: A világ vezető generikus gyógyszergyára, a Teva 2005. júliusban vásárolta meg az amerikai Ivax gyógyszergyárat 7,5 milliárd dollárért, így került hozzá az ügylet 2006-os zárásakor az Ivax cseh leányvállalata is.

LNG

Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.