4p

Az Antenna Hungária Csoport (AH) decemberben 14 új telephelyről indítja el digitális kereskedelmi szolgáltatását, s ezzel a digitális hálózat lakossági lefedettsége 95 százalékra nő - mondta Jean-Francois Fenech, a cég vezérigazgatója szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Az új telephelyekkel együtt az év végén már 29 bázisról sugározzák a digitális adást. A lefedettség 2009 végén 88 százalék volt. A vezérigazgató elmondta: az elmúlt években jelentős változásokon ment keresztül a televíziós sugárzás a magyar piacon. Míg 2003-ban az analóg és digitális földfelszíni platformnak 34 százalékos részesedése volt, addig ez 2009-re 22 százalékra csökkent. Eközben a műholdas digitális és analóg platform részesedése 11-ről 19 százalékra, az analóg és digitális kábel sugárzás részesedése 55-ről 56 százaléka emelkedett, s a csak digitális internetes IPTV-é 3 százaléka nőtt nulláról.

Az AH Mindig TV digitális szolgáltatása 7 ingyenes és 11 fizetős csatornát tartalmaz, és október végén 125 ezer háztartásban nézték, az ügyfelek száma a cég előrejelzése szerint 200 ezerre nő a jövő év első negyedévében. A fizetős csatornákat nézők számát az AH egyelőre nem közli.

A vezérigazgató szerint ahhoz, hogy a digitális földfelszíni sugárzás gyorsabban terjedjen, ki kell dolgozni azt a támogatási rendszert, ami lehetővé teszi, hogy olcsón jussanak hozzá a digitális sugárzáshoz szükséges dekóderhez a háztartások. Ezen túlmenően meg kell hozni azokat az állami hatáskörbe tartozó döntéseket is, amelyek feltétlenül szükségesek sikeres átálláshoz. Meg kell határozni például az analóg sugárzás területenkénti lekapcsolási sorrendjét, s ki kell építeni azt a monitoring rendszert, ami a dekóder-támogatások felhasználásának hatékonyságát méri.

Napjainkban mintegy 800 ezer háztartás, körülbelül 2 millió állampolgár nézi analóg módon a földfelszíni adásokat. Jean-Francois Fenech elmondta, hogy a dekóderek ára egy év alatt 40 százalékkal csökkent, míg a digitális adást is fogó integrált tv-ké 20 százalékkal. Az AH arra számít, hogy a dekóderek ára tovább csökken, s legolcsóbbaké az év végén már 10 ezer forint alatt lesz. Az AH a teljes digitális átállásra 2011 végéig összesen 25 milliárd forintot költ, azaz évente 4-5 milliárdot.

Magyarországon 2011 végén ér véget az analóg földfelszíni sugárzás, ezt követően csak a dekóderrel fogható digitális adás lesz elérhető a lakosság számára. November végén a Nemzeti Hírközlési Hatóság becslései, illetve korábbi felmérései szerint a mintegy 3,8 millió magyarországi háztartás közül több mint hárommillióban van valamilyen előfizetéses televíziós szolgáltatás. A fennmaradó 800 ezer háztartásban a tető- vagy szobaantennával szabadon fogható analóg és digitális földfelszíni sugárzású műsorokat, vagy az ingyenesen elérhető műholdas adásokat nézik.

A nemzetközi tapasztalat az, hogy a földfelszíni analóg adás lekapacsolása előtt mintegy fél évvel kezdenek tömegesen átállni a háztartások a dekóderrel fogható digitális tévére. Kérdésekre válaszolva a vezérigazgató elmondta: meglátják, hogy a megszavazott médiatörvény tartalmazza-e majd azt a kitételt, amely szerint 2010 júniusával megszűnnek azok a hosszú távú, 12 évre kötött digitális sugárzási szerződések, amelyeket a közmédiumokkal korábban írt alá az AH. Hozzátette: az AH tulajdonosai mindent megtesznek azért, hogy a cég és az ott dolgozók érdekeit megvédjék.

Elmondta, hogy bár a szerződések időtartama sokkal hosszabb mint 2010 júniusa, egyelőre egy tervezetről van szó, s mielőtt erről nyilatkoznak, szeretnék látni a mögöttes okokat is. Megjegyezte, hogy a digitális átállásról például egy ötpárti parlamenti bizottság döntött, s ezért ez a terv meglepetésként érte. Azt viszont szívesen venné a vezérigazgató, ha a médiatörvényben engedélyeznék, hogy az embereknek joguk legyen a társasházak tetejére központi antennát szereltetni.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!