2009. december 17. 08:31

Trösztellenes pert indított az Intel ellen az amerikai szövetségi kereskedelmi felügyelet (FTC); a számítástechnikai óriáscéget azzal vádolják, hogy uralkodó piaci helyzetével visszaélve megpróbálta ellehetetleníteni lapkagyártó vetélytársait.

Az FTC szerdán közölte: a kaliforniai vállalat erőfölényét kihasználva egy évtizeden keresztül piacellenes, a verseny elfojtását és saját monopolhelyzetének megerősítését célzó taktikákat folytatott. A felügyelet szerint az Intel módszeres küzdelmet folytatott azért, hogy megfossza riválisait a piaci hozzáféréstől; gátolta olyan kiváló versenyképes termékek forgalmát, amelyek veszélyeztették piaci helyzetét, ezzel megsértette a tisztességes verseny törvényileg védett szabályait.

"Az Intel szándékos kampányt folytatott, hogy megbénítsa a monopolhelyzetére veszélyt jelentő versenytársakat" - jelentette ki Richard Feinstein, az FTC versenyügyi hivatalának igazgatója. Közölte, elsősorban nem a pénzügyi kártérítés, hanem a káros magatartás elítélése miatt indítottak eljárást.

Az FTC - amely 24 oldalas beadványában sorolta az Intel piacellenes taktikáit - a per indítása előtt egy évig vizsgálódott az ügyben. A vállalat állítólag titokban olyan szoftverfejlesztést is folytatott, amely kimondottan a rivális chipek teljesítményének rontását célozta.

Japán, Dél-Korea és Európa trösztellenes hatóságai a korábbi években már felléptek az Intel versenyellenes magatartása ellen. Az Európai Unió májusban rekord nagyságú, csaknem másfél milliárd dolláros büntetést szabott ki a cégre, amiért illegális juttatásokkal vett rá számítógépgyártókat arra, ha csak Intel chipeket szereljenek be komputereikbe, illetve halasszák el AMD-mikroprocesszoros gépeik piacra dobását.

A piacvezető lapkagyártó - a világon az asztali számítógépek négyötöde Intel chippel működik - november közepén kiegyezett az AMD-vel. Közölte, 1,25 milliárd dollárt fizet vetélytársának, amiért cserébe az visszavonja az Intel elleni trösztellenes és szabadalmi kereseteit az Egyesült Államokban és Japánban.

A The New York Times tekintélyes liberális amerikai napilap korábban úgy fogalmazott: az Intel versenyellenes politikája nem tekinthető "amerikai útnak", ha visszaél hatalmas piaci előnyével és a versenytársak kiszorítására törekszik, megakadályozva más gyártók termékeinek fejlesztését, akkor ennek véget kell vetni.

Az Intel ugyancsak szerdán közölte: a cég tisztességesen és törvényesen versenyzett, lépései a fogyasztók javát szolgálták, az FTC perindítása pedig célt tévesztett. Az Intel szerint az FTC új versenyszabályokat akar alkotni, amelyek sértenék a fogyasztók érdekeit az innováció visszafogásával és az árak emelkedésével.

MTI/Menedzsment Fórum 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.