<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A Mol Nyrt. kézhez vette az OMV keresetét és a Fővárosi Bíróság Gazdasági Kollégiuma idéző végzését, amellyel a bíróság jövő február 25-re kitűzte az első tárgyalást.

A Mol hétfőn a BÉT hivatalos honlapján közzétett közleménye szerint az OMV Clearing und Treasury GmbH (OMV) a Mol ellen "kölcsönzött részvények saját részvény jellegének és szerződés érvénytelenségének megállapítása iránt indított pert".

Az osztrák, részben állami tulajdonban lévő olajtársaság a Mol közgyűlését követően, május 19-én jelentette be, hogy keresetet nyújt be a Mol áprilisi közgyűlésén hozott összes határozat ellen, a szavazás jogszerűtlenségére hivatkozva.

Az OMV keresetében lényegében három kifogás szerepelt: az OMV álláspontja szerint a közgyűlési határozatokat olyan részvényesek szavazatával fogadták el, amely részvényesek nem szavazhattak volna a Mol éves rendes közgyűlésén.

Az OMV álláspontja szerint ugyanis ezek a részvényesek valójában a Mol saját részvényeivel szavaztak, így az OMV azt is kérte a bíróságtól megállapítani, hogy a Magnoliánál, az OTP-nél, az MFB Investnél, az ING Banknál, a BNP Paribas-nál és a CEZ-nél lévő Mol-részvények valójában saját részvényeknek tekintendők. A saját részvények pedig sem szavazati joggal nem járnak, sem osztalékra nem jogosítanak.

A Mol időközben bejelentette, hogy visszahívja az OTP Banknak és az MFB Invest Zrt.-nek kölcsönadott Mol részvényeket, amelyek így még az osztalékfizetés megfeleltetési napja előtt visszakerülnek a magyar olajcéghez. Az OTP Banknak korábban a Mol 8 millió 757 ezer 362, az MFB Invest Zrt.-nek 4 millió 513 ezer 271 részvényt adott kölcsön.

Az OMV erre reagálva azt közölte: az, hogy a Mol Nyrt. visszahívja az OTP Bank Nyrt.-nek és az MFB Invest Zrt.-nek kölcsönadott részvényeket, alátámasztja korábbi álláspontját, miszerint "ezeket a struktúrákat a Molnak meg kell szüntetnie, mivel ezek a részvények saját részvénynek minősülnek, tehát sem szavazati, sem osztalékhoz való jogok nem társulhatnak hozzájuk."

A magyar szabályok szerint értékpapír-kölcsönzés esetén, amivel a Mol is élt, szerződésben kell megállapodni a szavazati jog gyakorlására vonatkozóan.

A kölcsönadott részvényekhez fűződő szavazati jog gyakorlása kapcsán a tőkepiaci törvény csak azt írja elő, hogy erről a kölcsönszerződésben kell megállapodni. Ugyanakkor a törvény utal a Polgári Törvénykönyv pénzkölcsönzésre vonatkozó szabályaira, miszerint az értékpapír-kölcsönzés pénzkölcsönzésnek minősül, így minden jog a kölcsönbevevőre száll.

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.