2017. május 31. 18:44

20 milliárdból alig több mint 9 lett, és osztalékból is csak 1,6 milliárdot bírt kiizzadni magából a Mészáros és Mészáros Kft.

Meglepő számokat mutat a felcsúti atyaúristen Mészáros Lőrinc fő cége, a Mészáros és Mészáros Kft. éves beszámolója. A szerda este közzétett dokumentum szerint az ésszel fel nem érhető tempóban vagyonosodó ex-gázszerelő bevétele ezzel a céggel kevesebb mint a felére esett vissza 2016-ban.

Míg az egy évvel korábbi nettó árbevétel zsíros 20,7 milliárd forint volt, addig tavaly meg kellett elégednie 9,2 milliárddal - persze csak ennek a cégnek, nem Mészáros Lőrincnek, akinek mára annyi érdekeltsége lett, hogy azt már észben sem lehet tartani.

A Mészáros és Mészáros Kft.-ben mindenesetre a korábbiakhoz képest az anyagjellegű ráfordítások is visszaestek 5 milliárddal, így ez az érték most 7,3 milliárdban állapodott meg. A személyi jellegű ráfordítások viszont 186 millióval nőttek 723 millióra, miközben elbocsátottak a cégtől 38 embert. Így a havi átlagos bruttó bér 333 ezer forint lett.

Hiába kellett a visszaeső eredmények miatt kevesebbet adózni, az elmúlt két év közti különbség akkora volt, hogy a levonások után a megelőző év 3,7 milliárdjával szemben 1,7 milliárdos eredményt tud csak felmutatni a cég. Osztalékként ennek aztán majdnem az egészét ki is vették belőle, 1,6 milliárd forintot.

Elég gyenge teljesítmény ez Mészáros Lőrinc egyetlen olyan cégétől, ami már a kormányváltás előtt is létezett, főleg, ha figyelembe vesszük az Index becslését, mely szerint a Mészáros és Mészáros Kft. 2006 és '16 között ezerszeresére növelte a bevételeit. Persze, aggódni nem kell, a többi érdekeltség ezt a gyenge évet bőven kompenzálja, és biztosan csak arról van szó, hogy a közbeszerzéses munkák pénzei nem mind folytak be tavaly. 

Update:
Időközben Mészáros másik jelentősebb cégének, az R-Kord Kft.-nek a beszámolója is nyilvánosságra került, mely szerint az árbevétel 6,6 milliárdról 17 milliárdra ugrott tavaly, amiből a legvégén 3,6 milliárdos osztalékot tudott kivenni a felcsúti polgármester. 2015-ben innen még csak félmilliárd esett le.

mfor.hu