<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A várakozásoktól jócskán elmaradva héthavi mélypontra süllyedt a februári kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index.

A HSBC brit bankház által csütörtökön közölt előzetes számítás szerint a mutató 48,3 pontra süllyedt a januári 49,5 pontról. A piac 49,4 pontra számított.

Az index - amely 420 kis magánvállalat körében végzett felmérésen alapul - 50 pont alatti értéke az adott ágazat - ez esetben a feldolgozóipar - csökkenését vetíti előre. "Visszaestek az új megbízások és a termelés, és ez visszatükröződik a raktárkészletek csökkenésében" - mondta Hongpin Csu, a HSBC vezető közgazdásza.

A kínai gazdasági növekedés lassulni kezdett, miután a pekingi kormány megkezdte a világ második legnagyobb gazdaságának átstrukturálását, amelynek célja, hogy a növekedés motorja a beruházások helyett inkább a belső fogyasztás legyen, mert így hosszú távon könnyebben fenntartható, bár valamivel alacsonyabb ütemű lehet a bővülés. A befektetők szerte a világon "kemény landolástól", vagyis a kínai gazdaság túlzott lelassulásától tartanak. Ez maga után vonná a nyersanyagárak meredek esését.

Nem véletlen, hogy a csütörtöki BMI-adat megjelenése után idei csúcsáról hordónként 60 dollárcenttel, 109,87 dollárra esett a Brent kőolaj ára, és 27 centtel, 103,04 dollárra az amerikai fajtáé. Esett az árutőzsdén a kínai keresletnek különösen kitett réz és alumínium árfolyama is.

Noha több elemző is felhívta a figyelmet, nincs ok aggodalomra, mert az adatokat leronthatta a januári kínai holdújévi ünnep, a legtöbben negatív befektetői reakciókra, kockázatkerülésre számítanak a csütörtöki kereskedésben szerte a világon.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.