2008. március 25. 09:29

Az Európai Bizottság megkülönböztetett figyelemmel kíséri az állami emelt szavazati korlátok kompatibilitását az EU-joggal - áll a Bizottság válaszában, melyet Piia-Noora Kauppi kérdésére adott. Az Európai Parlament képviselője a Mol Alapszabályában foglalt tíz százalékos szavazati korláttal kapcsolatban kérte ki a Bizottság véleményét.

Az Európai Bizottság válaszában a Lex VW-ügyre hivatkozik, melynek vége az lett, hogy az Európai Bíróság törölte el a jogszabályi úton létrehozott szavazati korlátot. A Mol tíz százalékos szavazati korlátját is állami intézkedésnek tekinti a Bizottság, a további kérdés már csak az, hogy a testület bizonyítottnak látja-e, hogy Magyarország megszegte az Európai Szerződésben foglalt kötelezettségeit.

A Mol korábban azzal védekezett, hogy a tíz százalékos szavazati korlátot a részvényesek határozták meg a privatizáció után. Mindez most azért érdekes, mert a magyar olajcég tavaly nyár óta próbálja elhárítani az osztrák OMV ellenségesnek minősített felvásárlási ajánlatát. Leginkább az OMV kritizálja a 10 százalékos korlátozást, szerintük a Mol érvelése azért nem valós, mert a szabályozás bevezetésekor még a magyar állam volt a cég többségi tulajdonosa.

Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.