2008. március 25. 09:29

Az Európai Bizottság megkülönböztetett figyelemmel kíséri az állami emelt szavazati korlátok kompatibilitását az EU-joggal - áll a Bizottság válaszában, melyet Piia-Noora Kauppi kérdésére adott. Az Európai Parlament képviselője a Mol Alapszabályában foglalt tíz százalékos szavazati korláttal kapcsolatban kérte ki a Bizottság véleményét.

Az Európai Bizottság válaszában a Lex VW-ügyre hivatkozik, melynek vége az lett, hogy az Európai Bíróság törölte el a jogszabályi úton létrehozott szavazati korlátot. A Mol tíz százalékos szavazati korlátját is állami intézkedésnek tekinti a Bizottság, a további kérdés már csak az, hogy a testület bizonyítottnak látja-e, hogy Magyarország megszegte az Európai Szerződésben foglalt kötelezettségeit.

A Mol korábban azzal védekezett, hogy a tíz százalékos szavazati korlátot a részvényesek határozták meg a privatizáció után. Mindez most azért érdekes, mert a magyar olajcég tavaly nyár óta próbálja elhárítani az osztrák OMV ellenségesnek minősített felvásárlási ajánlatát. Leginkább az OMV kritizálja a 10 százalékos korlátozást, szerintük a Mol érvelése azért nem valós, mert a szabályozás bevezetésekor még a magyar állam volt a cég többségi tulajdonosa.

Menedzsment Fórum 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.