2p

A budapesti irodapiacon 90,6 ezer négyzetméter irodaterületet adtak át 2008 második negyedévében, ezzel a kínálat a háromszorosára emelkedett az előző év azonos időszakához képest - olvasható az ingatlantanácsadással foglalkozó DTZ tanulmányában.

A DTZ előrejelzése szerint 2008-ban az elmúlt tíz év legnagyobb irodakínálatára lehet számítani, 290 ezer négyzetméter átadott irodaépülettel. Az ingatlantanácsadó elemzői kiemelték, hogy a kínálat elsősorban a dél-pesti részen bővült a második negyedévben, itt található az elkészült épületek negyven százaléka. Dél-Buda részesedése 25 százalékos volt, míg a Váci úti "irodafolyosón" átadott épületek 16 százalékkal járultak hozzá a növekedéshez.

Az irodaterületek iránti kereslet 2008 második negyedévében az előző év azonos időszakához képest közel kétszeresére növekedett, ami 63 ezer négyzetméter iroda bérbevételét jelenti. A negyedév során az új kínálat még így is 44 százalékkal meghaladta a bérbeadásokat. Az elemzés készítői szerint a bérlők körében a legnépszerűbb területek a Váci úti "irodafolyosó" és a "külső körút" voltak, ahol a bérbe adott területek 25 és 20 százaléka található a vizsgált időszakban. A kereslet legnagyobb hányada az üzleti szolgáltatások szektorából nyilvánult meg, elérte a 30 százalékot, míg a területek 25 százalékát pénzügyi szolgáltató vállalatok, 13 százalékát az állami intézmények vették igénybe.

A DTZ adatai alapján az átlagos tranzakcióméret 250 négyzetméter volt, ami 16 százalékkal magasabb érték a 2007 azonos időszakában mértnél. A megkötött szerződések 68 százaléka ötszáz négyzetméter alatti irodaterületre szólt - teszik hozzá az elemzők.

Az üresedési ráta mérsékelten nőtt, a piacon lévő irodaterületek 12,63 százaléka volt üres mind az "A", mind a "B" kategóriás irodaépületekben. A legtöbb iroda Budán maradt üresen, az üresedési ráta itt 364 bázisponttal nőtt. Pesten ezzel szemben 58 bázisponttal csökkent az üresen maradó irodák aránya az előző év azonos időszakához képest. Az irodaházak havi bérleti díja átlagosan 12-14 euró négyzetméterenként. A DTZ szakértői szerint a bérleti díjakban nem várható jelentős elmozdulás a közeljövőben.

MTI/Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!