2017. június 13. 18:42

Travis Kalanick vezérigazgató ma jelentette be Ubernél, hogy határozatlan időre visszavonul a cégtől.

A sharing economy egyik zászlóshajójának a vezetőjét egy bizottság fogja helyettesíteni, ami nem lesz könnyű, hiszen az elmúlt hónapokban számos botrány tépázta meg az Uber hírnevét.

A Bloomberg tudósítása szerint a cég Kalanick visszatérésekor számos feladatától meg fogja fosztani a vezérigazgatót és egy független elnököt nevez majd ki, hogy korlátozzák Kalanick befolyását.

Travis Kalanick 

Az Uber mai értekezletén elkezdték gyakorlatba ültetni a korábbi ügyész, Eric Holder által lefolytatott vizsgálat javaslatait, amit cégben uralkodó zaklatás, diszkrimináció és aggresszív vállalati kultúra gyanúja miatt végeztek el.

A Holder által megfogalmazott 47 ajánlás között olyan javaslatok szerepelnek, mint egy felügyeleti bizottság létrehozása, az Uber vállalati értékeinek újraírása, a munkahelyi eseményeken történő alkoholfogyasztás csökkentése, valamint a főnökök és az alkalmazottak közti intim kapcsolatok megtiltása.

A 47 pontos javaslatcsomagot már vasárnap egyhangúan elfogadta az Uber igazgatósága, majd kirúgták Emil Michaelt, a cég üzletvezetőjét is. 

Kalanick a cég dolgozóihoz írt levelében vállalta a felelőséget, hogy az Uber 2.0-t sikerre vezesse, ám ahhoz neki magának kell dolgoznia a Travis 2.0 verzión. 

Bár az elmúlt hónapkban az Uber lecserélte a vezetőségét (márcusban távozott a cég a telekocsi szolgáltatásokért felelős elnöke, Jeff Jones), és nincs egyértelmű második számú vezető Kalanick mögött, a cég úgy látszik, mindezt nem érezte meg, hiszen a bevételei 3,4 milliárd dollárra emelkedtek az első negyedévben, míg a veszteségek csökkentek, igaz még mindig 708 millió dollárt tettek ki. 

mfor.hu