2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Az mfor.hu a hazai vállalatok vezető menedzsereit megszólaltató sorozatában ezúttal Hónig Péter, Lepsényi István és dr. Poór József mondta el véleményét három témában: a magyar döntéshozók imázsáról, az ázsiai cégek terjeszkedéséről, illetve a gazdasági bűncselekményekről.

Gazdasági bűnözők: luxuskörülmények közül üzennek

Hazánkban rendkívül súlyos, felderített gazdasági bűncselekmények gyanúsítottjai szabad lábon szaladgálnak. Házi őrizetből, luxuskörülmények közül üzengetnek, nyilatkoznak. Az a kép alakult ki a közvéleményben, hogy bizonyos összeghatár fölött eltussolják az ügyeket. Véleménye szerint mit kellene tenni annak érdekében, hogy visszakapjuk a jogbiztonságba vetett hitünket?

Hónig Péter:

- A becsületesség és a tisztesség ma nem számít erénynek Magyarországon. Ameddig ezen nem tudunk változtatni, nem várhatunk számottevő javulást a közéletben. A legmagasabb szintű vezetői példamutatás lenne az egyetlen eredményes módszer.

Lepsényi István:

- Fő problémának a különböző bírósági szinteken meghozott döntések gyakori eltérését, ugyanannak a cselekménynek esetenként homlokegyenest eltérő megítélését tartom. Egy egységesebb jogalkalmazásnál elkerülhető lenne a "bűnöző - ártatlan áldozat" közötti átjárás.

Dr. Poór József:

- Általánosan elismert tény, hogy Magyarországon emelkedik a fehérgalléros bűnözés aránya. Lehetetlen rálátást nyerni a szövevényes, például akár pályázatokkal kapcsolatos visszaélésekre.

Ez sajnos egy ördögi kör. Az a menedzser, aki tisztességes marad, úgy érezheti: "Ha nem fogadom el az ajánlatot, más megteszi, és én tönkremegyek". Minden ágazatban vannak szakmai szövetségek: ezek feladata lenne fokozott figyelmet fordítani az etikus üzleti magatartásra. A példamutatás a legtöbb, ami megtehető.

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!