2011. december 13. 20:07

2012 első fele még valószínűleg az eurózónáról fog szólni, hosszabb távon azonban a piac valószínűleg kikényszeríti majd a gyökeres változásokat - hangzott el egy keddi sajtóbeszélgetésen. A szakemberek szerint itthon egy sikeres IMF-megállapodás stabilizálhatja a magyar eszközöket. Mfor.hu-tudósítás.

Európa maradhat a középpontban

"Nagyon kemény, rendkívül nehéz év elé nézünk. Az első negyedév még mindenképpen az eurózónáról fog szólni, de lehet, hogy 2012 első fele is" - mondta az ING Alapkezelő keddi sajtóbeszélgetésén Nagy Jenő. A cég befektetési igazgatója szerint előbb-utóbb ki fog kényszeríteni valamilyen tartós megoldást a piac Európában. A szakember hozzátette: egyrészt létre kell hozni a fiskális uniót a kontinensen, másrészt a korábbinál jobban össze kell hangolni a tagállamok makrogazdasági mutatóit.

A beszélgetésen elhangzott, hogy a valutaövezet perifériás országaiban hatalmas folyó fizetési mérleg-hiány halmozódott fel, amit a fejlett országok finanszíroztak. A válság előtt a lemaradó országokba ömlött be a pénz, ami az államok és a háztartások hatalmas eladósodását hozta magával, majd "2008-ban a piacok benyújtották a számlát". Azonban mostanra sok ország esetében kérdésessé vált a fiskális helyzet fenntarthatósága, amit súlyosbított a növekedés lelassulása.

"A fenti problémákra egy-másfél éve próbálnak folyamatosan megoldást találni, a múlt heti csúcstalálkozón születtek érdemi döntések, végre elkezdődött valami, hiszen a tagállamok többsége elfogadta a szükséges lépéseket. Ugyanakkor komoly implementációs kockázatok vannak, a végrehajtás részleteit csak az első negyedévben határoznák meg a politikusok" - emelte ki Nagy Jenő.

Az ING Alapkezelő befektetési igazgatója szerint hatékonyabb lett volna egyfajta "uniós pénzügyminisztérium" felállítása a múlt heti tanácskozáson, azonban ezt a megoldást a franciák megtorpedózták, pedig Németország mellette kardoskodott. A szakember szerint ha a piacok nem fogadják elég jól a jelenlegi megállapodást, akkor később könnyen lehet, hogy kikényszerítik majd ennek az új uniós intézménynek a létrehozását, mely beleszólást kaphat a tagállamok költségvetésébe.

"Nem alapforgatókönyv, de mára mindennapos témává vált néhány ország esetleges kilépése a valutaövezetből. Alapesetben mi sem számítunk erre, de nem zárható ki, hogy néhány periféria-ország elhagyja az eurózónát, bár egyelőre komoly politikai akarat van ennek elkerülésére" - véli Nagy Jenő. Szerinte középtávon a piacok vagy az EU-t kényszerítik gyorsabb cselekvésre, vagy az Európai Központi Bankot (EKB) a tömeges kötvényvásárlásra, hogy a jegybank egyfajta végső hitelezőként álljon be a piacra.

A problémák miatt az ING szakemberei az euró gyengülésére számítanak a következő hónapokban, véleményük szerint 1,30 alá, akár 1,25-ig is eshet a közös valuta a dollárral szemben. Emellett a cég szakemberei úgy vélik, hogy jövőre 5-10 százalékkal csökkennek majd az európai vállalati eredmények 2011-hez képest, ugyanakkor a részvények árfolyamába már be van árazva egy esetleges jövő évi recesszió is.

Nehezen fog menni az IMF nélkül

"A magyar piacon egy esetleges sikeres IMF-megállapodás stabilizálhatja a forintot, a kötvényeket és a magyar részvényeket is" - vélekedik Nagy Jenő. Az alapkezelő befektetési igazgatója szerint a jövő évi 1200-1400 milliárd forintos költségvetési egyenlegjavításnak növekedési ára lesz, ezért ők csak a magyar gazdaság stagnálására számítanak 2012-ben.

Nagy szerint Magyarország finanszírozása idén sikertörténet volt, jövőre azonban sokkal komolyabb kihívások előtt állunk, a 4-4,5 milliárd eurónyi szükséges devizafinanszírozás ebben a helyzetben nehezen fog menni az IMF segítsége nélkül. A szakember hozzátette: az IMF várhatóan többek között a válságadók csökkentését, illetve minél gyorsabb kivezetését fogja kérni, ami az év elején pozitív hatással lehet a magyar részvények árazására is.

A forint kilátásaival kapcsolatban az ING szakértője kiemelte: véleményük szerint 315-320 forintos euróárfolyam környékén először verbális, majd fizikai intervencióval és kamatemeléssel is beavatkozna a jegybank, ami stabilizálná a magyar deviza árfolyamát. A kötvényekkel kapcsolatban hozzátette: jelenleg a magyar devizakötvények vonzóbbak a befektetők számára, mint a forintalapú papírok.

Beke Károly

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.