2p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A múlt év végén még ezer magyarországi kistelepülésen mintegy félmillió ember számára elérhetetlen volt a szélessávú internet a megfelelő infrastruktúra hiányában – derül ki a napokban megjelent, a hazai infokommunikációs helyzetet bemutató, a BME-UNESCO ITTK kutatói és a GKIeNET Kft. által készített második Kék noteszből, amelyet a Világgazdaság idéz.

Tennivaló tehát még jócskán akad, de nemcsak a hozzáférés biztosításában, hanem a digitális írástudatlanság - 60-70 százalékra tehető a digitális analfabéták aránya - felszámolásában vagy éppen az e-közigazgatás elterjesztésében. A Kék notesz szerzői szerint európai összevetésben Magyarország mutatói még mindig nem érik el a hazánktól elvárható szintet, "sereghajtó eminensek" vagyunk: a penetráció ugyan alacsony, de ezen belül a széles sáv aránya igen magas.

A betárcsázós internetnek 2006-ban bealkonyult, miközben mintegy egymillió előfizetőnek van gyors világhálós elérése. Ráadásul a hozzáférés ára csökkent, miközben a kapcsolat sebessége nőtt, igaz, a jelentősebb sávszélesség-növelésekre már ebben az évben sor került mind az ADSL-, mind a kábelnetes szolgáltatóknál. Ugyanakkor a szélessáv Magyarországon a kapacitásnövelés

ellenére is lassabb, mint Nyugat-Európában, és nagyságrendekkel kisebb, mint például Japánban, ahol általános az 50-100 Mbit/s-es kapcsolat.

A múlt évben lezárult az e-közigazgatás kiépítésének első, megalapozó szakasza, az elektronikus szolgáltatások készültségi szintjét tekintve Magyarország a 23.-ról a 14. helyre lépett, ezzel elérte az EU átlagos fejlettségi szintjét. A Kék notesz alkotói szerint azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy az infrastrukturális fejlesztések önmagukban nem generálnak nagyobb forgalmat a kormányzati szolgáltatások irányába, ezért célirányos marketingre és a felhasználói igényekhez való közeledésre van szükség - cikkez a Világgazdaság.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!