<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		

Bill Gatest, a Microsoft alapítóját megelőzve Carlos Slim mexikói befektető lett a világ leggazdagabb embere - közölte szerdán a Forbes.

Slim vagyona tavaly 50 százalékkal 53,5 milliárd dollárra növekedett, míg az amerikai Gates "csak" 53 milliárd dollárt tudhat magáénak. Ez a második alkalom 1995 óta, hogy a szoftvercég alapító-elnökét letaszították a Forbes listájának éléről.

A főleg a telekommunikációs szektorban utazó Carlos Slim birtokában van Mexikó több nagy áruházlánca, ezenkívül szállodákat, éttermeket tulajdonol, és ugyancsak jelen van az olaj- és építőiparban. Befektetett az amerikai Saks luxusáruház-láncba és a The New York Times médiavállalatba is.

A harmadik helyen Warren Buffett befektető futott be 47 milliárd dolláros vagyonnal. A vezető hármas tavaly 41,5 milliárd dollárt szerzett vissza az egy évvel korábban, a globális gazdasági válságban elszenvedett 68 milliárdos veszteségükből.

A több milliárdos vagyonnal rendelkezők száma a világon mostanra csaknem visszaállt a korábbi szintre, miután a pénzügyi krízis miatt harmadával csökkent. Jelenleg 1011 ilyen személyt tartanak nyilván, számuk egy éve 793, két éve pedig 1125 volt. Az Egyesült Államokban 403-an, Európában 248-an élnek közülük. Vagyonuk nagysága a tavalyi 2,4 ezer milliárdról 3,6 ezer milliárdra nőtt, ez még elmarad a 2008-as 4,4 ezer milliárdos adattól - olvasható a Forbes összeállításában, amely a február 12-i állapotot tükrözi.

Egy milliárdos átlagos vagyona 3,5 milliárd dollár, az exkluzív klubban a nők száma 89-re nőtt a tavalyi 72-ről.

Steve Forbes, a Forbes elnöke azt mondta, hogy a vagyonosodás a globális gazdaság rendbejövetelét tükrözi. Hangsúlyozta, hogy a feltörekvő pénzügyi piacokon - azon belül is kimondottan Ázsiában - különösen erős felépülés tapasztalható. Rámutatott, hogy a világ leggazdagabb embereinek listáján a negyedik és ötödik helyen két indiai van, Mukesh Ambani (29 milliárdos vagyonnal) olajipari, Lakshmi Mittal (28,7 milliárd dollár) acélipari mágnás. A legtöbb milliárdos az Egyesült Államok után Kínában él.

A Forbes statisztikája szerint a legtöbb milliárdosnak a világ városai között New York ad otthont, 60-an élnek ott közülük, a második és harmadik helyen Moszkva, illetve London áll 50, illeve 32 milliárdossal. A leggazdagabb európai a hetedik helyen álló francia Bernard Arnault, a luxuscikkeket gyártó LVMH tulajdonosa 27,5 milliárdos vagyonnal.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.