2016. január 14. 17:52

A JP Morgan elemzői az olajárak meredek zuhanása miatt a korábban vártnál is alacsonyabb idei magyarországi inflációval számolnak, és nem zárják ki, az újabb kamatcsökkentést.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

A JP Morgan elemzőinek prognózisa szerint a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta hordónkénti átlagára az idei első negyedévben 35 dollár, az amerikai nyersanyagpiacon irányadó West Texas Intermediate (WTI) könnyűolajé 33,50 dollár lesz. A ház várakozása szerint a Brent idei egész éves átlagárfolyama sem haladja meg a 40 dollárt.

A JP Morgan új előrejelzése szerint ebben a környezetben az éves összevetésű magyar infláció az idei második negyedévben zéró szintén éri el mélypontját, és 2016 végére is csak 1,8 százalékig gyorsul. A ház eddig 2,1 százalékos tizenkét havi inflációt várt Magyarországon az idei év végére. A JP Morgan elemzői 2016 egészére mindössze 0,7 százalékos átlagos inflációt jósoltak csütörtöki prognózisukban. Hangsúlyozták, hogy ez egy teljes százalékponttal alacsonyabb az MNB által az idei átlagos inflációra jelenleg érvényben tartott előrejelzésnél.

A cégnél azzal számolnak, hogy az MNB márciusban újabb kamatcsökkentésekbe kezd, és a ciklus végére 1,00 százalékig, vagy ennél is alacsonyabbra csökkenti alapkamatát a jelenlegi 1,35 százalékról. A JP Morgan elemzői hangsúlyozták: annak ellenére is érvényben tartják ezt a prognózisukat, hogy az MNB által a piacnak küldött világos üzenet szerint csökkent az alapkamat jelentősége, és a jegybank a nem konvencionális monetáris enyhítési eszközök alkalmazására kíván összpontosítani.

Ezzel a kocsival gyűrnék le a Teslát

A JP Morgan elemzői ugyanakkor azt is közölték, hogy a korábbinál kisebb a valószínűsége a további MNB-kamatcsökkentéseket, miután az euróövezeti jegybank (EKB) mennyiségi enyhítési ciklusa a vártnál gyengébb piaci hatást gyakorolt. Hozzátették ugyanakkor, hogy ha a magyar gazdaság növekedési üteme és az infláció is negatív meglepetéseket okoz - a JP Morgan mindkettőre lefelé ható kockázatokat lát -, akkor várakozásuk szerint az MNB fontolóra veheti az alapkamat-csökkentést.

A JP Morgan londoni elemzői szerint ugyanis a kamatcsökkentés a monetáris kondíciók lazításának leghatékonyabb módja, különösen akkor, ha már megmutatkoznak a nem konvencionális enyhítési eszközök korlátai. Az újabb MNB-kamatcsökkentést más nagy londoni elemzőházak sem zárták ki a közelmúltban publikált elemzéseikben.

MTI