<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az elmúlt hónap az E3 nevű játékpiaci expótól volt hangos, ahol a nagy játékpiaci cégek bemutatták újgenerációs konzoljaikat. Alighogy eltűntek az Xboxot alázó mémek, már is jön az új breaking: a Google ugyanis android rendszerű játékkonzolt fejleszt.

PS4, Xbox One

A két fő dudás, a Sony és a Microsoft nyilatkozatháborúitól volt hangos az E3 júniusban. A mémek és a közvélemény leginkább a 100 dollárral olcsóbb PS4-et tartotta jobbnak, mivel az Xbox One sokkal kevesebb játékkal, magasabb árral, és online kapcsolat nélkül szeretett volna - a Microsoft szavaival élve - "mindenkit lesöpörni" az játékpiaci EXPO-n.

Akárhogyis, ez a két gép uralja a konzolpiacot, és bár a Google mögött jelentős -lásd később a cikkben- erőforrások és tapasztalat van, az Playstation és az Xbox rajongók hadát nem lesz könnyű meggyőzni.

Nintendo

A Nintendo WII , azaz a WII új generációja nem kavart nagy port, pedig már az E3 előtt bemutatták. A japán cég konzoljára nehezebben lehet fejleszteni, mint két előbbi riválisára, mert tőlük teljesen eltérő rendszert használ. Ez lehetett az ok, hogy az Electronic Arts szakított a konzollal, ami bizony komoly érvágás.

Oya..Ouya, ja

Nos ennyit a mainstremről, most jöhetnek az alternatívák. A címben beharangozott Google leendő gépe nem az első androidosmasina, ugyanis már létezik egy, amelyik ezt az operációs rendszert használja: az Ouya. A 100, azaz 99 dolláros gép szuperolcsónak számít a piacon, és úgy veszik, mint a cukrot a sajtóhírek szerint. A 22 ezer forint körüli ár eltörpül a PS4 vagy az Xbox One, sőt a régebbi PS3 ára mellett is!

Új macsó a városban

És akkor a Google, amely valószínűleg jóval komolyabb vetélytársa lesz a Sonynak és a Microsoftnak, mint az Ouya. A keresőóriás természetesen a saját operációs rendszerét, az androidot fejleszti a leendő játékgépébe. Mivel az android a világ legelterjedtebb operációs rendszere a mobileszközöket tekintve, így a platformra fejlesztő cégek hada kiválóan ismeri már. Ez újabb előny, főleg azért is, mert nem egy zsákba macskát akar bemutatni a Google, nem úgy, mint a Nintendo.

Lenyomja-e a Sonyt és a Microsoftot a Google? 

A Sonynak az egyik, hanem a legnagyobb fejőstehene a játékpiac, így igen nagy energiát fordítanak  a Plastation fejlesztésére és támogatására. Az E3-on a PS4 nem kapott rossz kritikákat, míg a Microsoft kicsit alulmaradva és kicsit kinevetve, de ragad a Sonyra. Másrészt a Microsoft igen erős háttérbázissal rendelkezik, igaz nem annyira erős, mint 5-6 évvel ezelőtt.

A Google egy olyan cég, ami hatalmas erőket fordít az innovációba, lásd Google Glass (Szemüveg). Így nem lennék meglepve, ha a cég konzolja olyan trükkökkel kápráztatná el a játékfaló közönséget, ami megváltoztatja a trendeket is. (Érdemes megemlíteni, hogy egy nem olyan régi sajtóhír szerint a Google és a Nasa közösen vett egy Quantum számítógépet - csak a mihez tartás végett, ennyire komolyan veszi a cég a k+f-et.)

Tehát a Google nem kispályás. A Sonynak és a Microsoftnak igencsak fel kell kötnie a gatyát. Nekünk pedig élvezni az újabbnál újabb csodákat, már ha van rá pénzünk.

Barnác Tamás
mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.