4p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A bankkártyás fizetések piacán három év alatt a tranzakciók számát nézve 7,9-ről 9,1 százalékra, a bankkártyás fizetések összege alapján pedig 9,9-ről 10,9 százalékra növelte részesedését a K&H. A bank mobiltelefonos fizetési megoldása, a K&H mobiltárca novemberben indult: az azóta eltelt egy hónap alatt 10 ezernél is több kártyát regisztráltak az ügyfelek, és több mint 35 ezer fizetéses tranzakciót hajtottak végre okostelefonjaikkal. A K&H szerint a mobiltelefonon keresztüli kártyás fizetés dinamikus fejlődés előtt áll: ez a megoldás egy éves szinten több 1000 milliárd forintos piac meghódítására készül.

Az elmúlt években jelentősen emelkedett a bankkártyás tranzakciók - belföldi és külföldi vásárlások és készpénzfelvételek - száma és összege. A hivatalos jegybanki adatok szerint az idei második negyedévben 191 millió tranzakció történt 3068 milliárd forint értékben, ez pedig 2014 első negyedévéhez képest 82, illetve 53 százalékos növekedést jelent. 

Piac felett a K&H
A K&H-nál ezt meghaladó növekedés ment végbe: a tranzakciók száma 111 százalékkal 17,4 millióra, az tranzakciók összege pedig 68 százalékkal 333,4 milliárd forintra emelkedett 2014 első negyedéve óta. A piaci növekedést meghaladó fejlődés eredményeként a bankkártyás fizetések piacán a K&H a darabszám alapján 7,9 százalékról 9,1 százalékra, összeg szerint pedig 9,9 százalékról 10,9 százalékra növelte a piaci részesedését 2014 első negyedéve óta. 

2017 második negyedévében pedig a K&H-nál a kártyás tranzakciók száma 27 százalékkal nőtt szemben az átlagos piaci 21 százalékos emelkedéssel, összeget tekintve pedig 16 százalékos volt a növekedés, míg a piaci átlag 13 százalékos emelkedést mutat éves összehasonlításban. 
 
 

Rajna Gábor, a K&H lakossági értékesítési igazgatója közölte: arra számítani lehetett, hogy dinamikus növekedés lesz a bankkártyaforgalomban, de a tényadatok még a várakozásokat is felülmúlják. Az, hogy a K&H növelni tudta a piaci részesedését azt mutatja, hogy a bank ügyfelei tudatosak és a készpénz mellett egyre többet használják a bankkártyákat is. 

Hatalmas piacra törnek be a mobiltelefonok
A bankkártyás fizetéseknél újabb szintet léphet a K&H a novemberben elindított mobiltelefonos bankkártyás fizetési megoldással, a K&H mobiltárcával. Ez lehetővé teszi, hogy a több százezer Mastercard vagy Maestro bankkártyával rendelkező K&H-s lakossági ügyfél, NFC funkcióval rendelkező androidos okostelefonjával, egy érintéssel oldja meg a kártyás fizetést, még akkor is, ha a digitalizált kártya eredetileg nem érintőkártya. Azaz a kártya fizikai jelenlétére ennél a megoldásnál nincs szükség.

A K&H mobiltárcával az összes olyan üzletben vagy szolgáltatónál lehet fizetni, ahol az érintéses bankkártyákat elfogadják. „Jól mutatja a megoldás népszerűségét, hogy a K&H mobiltárca indulása óta, azaz közel egy hónap alatt eddig több mint 10 ezer kártyát regisztráltak az ügyfelek, és több mint 35 ezer tranzakciót végeztek velük” – mondta Rajna Gábor.

A K&H szerint a mobiltelefonos fizetés hatalmas piacon vetheti meg a lábát: az MNB adatai szerint a kártyás tranzakciókon belül a magyarországi kibocsátású kártyákkal lebonyolított vásárlások összege az idei második negyedévben meghaladta az 1200 milliárd forintot, ez pedig 2014 első negyedévéhez képest 111 százalékos, éves szinten pedig 25 százalékos növekedést jelent. 

A K&H ezen a téren is a piaci átlagnál nagyobb növekedést ért el: a második negyedében a kártyás vásárlások értéke meghaladta a 113 milliárd forintot a banknál, ami éves szinten 33 százalékos többletnek felel meg. A bank szerint a mobiltelefonos kártyás vásárlások a következő időszakban egyre nagyobb szeletet hasítanak majd ki a 2016-ban közel 4000 milliárd forintos kártyás forgalomból. 
 
mfor.hu 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!