2012. július 4. 04:04

A kereskedelmileg fontos célcsoportban nagyon bejött a foci a köztévének, hiszen hajszál híján az egész dobogót kibérelték a múlt héten a két elődöntővel és a vasárnap esti döntővel. A teljes lakosság körében azonban továbbra is a reality-k és a szappanoperák hódítanak.

A foci-eb záró hete ismét komoly nézettséget hozott a közszolgálati tévének, csak azt bánhatta a csatorna vezetése, hogy a múlt hétre már csak három meccs jutott, így a két elődöntővel és a vasárnapi fináléval csak három estét tudtak megnyerni. A kereskedelmileg fontos 18-49 közötti korosztályban kishíján a teljes dobogót kibérelte az MTV: a spanyol-olasz döntőt az éppen tévézők 34,4 százaléka nézte ebben a csoportban vasárnap este, míg a második a szerdai spanyol-portugál elődöntő lett 32,2 százalékos közönségaránnyal. A másik elődöntő csütörtökön 30 százalékos közönségarányt ért el, ezzel a heti toplistán a negyedik helyre szorult.

A teljes lakosság körében az Európa-bajnokság döntője csak a hatodik legnézettebb műsor lett, több mint 1,3 millióan látták, ahogy Iniestáék lealázták az olasz csapatot. A szerdai elődöntőt 1,24 millióan, míg a csütörtökit 1,22 millióan követtél élőben a köztévé csatornáján. Aztán ezekkel ki is fújt az MTV muníciója, a teljes lakosság körében a meccsek mellett csak a vasárnapi Telesport fér azt első ötvenbe bő 700 ezres nézettségével. Azonban ez is az Eb-döntőhöz kapcsolódott, hiszen ekkor a záróünnepséget, és a döntő előtti esélylatolgatást nézhették az érdeklődők.

A két nagy kereskedelmi csatorna versenye a múlt hét is az RTL Klub fölényét hozta, hiszen a három focimeccs közé csak a péntek este indult új reality, a Házasodna a gazda tudott befurakodni. Ez a 18-49-es korosztályban a múlt hét harmadik legnézettebb műsora volt, vagyis a jelek szerint még a városi embereket is érdekli, hogy a tévés producerek szerint hogyan próbál magának asszonyt találni egy vidéki gazda. Az új műsor mellett az RTL másik zászlóshajója a Barátok közt volt, mely a nyári szünet előtt három epizóddal is be tudott kerülni a tíz legnézettebb műsor közé. A pénteki "évadzáró" például a tévénézők 33 százalékát ültette az RTL Klub elé. A TV2 a múlt héten csak a Jóban-rosszban és a Tények egy-egy adásával tudott bekerülni a top tízbe a teljes lakosság körében.

Ha a legfontosabb esti időszakot (19-23 óra között) vesszük figyelembe a kereskedelmileg fontos célcsoportban, akkor a négy RTL-győzelem és a három M1-siker (a foci-EB meccsei) született. Nem volt igazán szerencséje a TV2-nek, mely egyetlen estét sem tudott megnyerni, hiszen amikor az M1-et megelőzte, akkor az RTL hagyta le, amikor pedig a fő konkurenst, akkor az M1 előzött.

Hétfőn a Dr. Csont aktuális epizódja verte meg elég jelentősen az NCIS-t, majd az előny csak nőtt a CSI ideje alatt. Kedden A Mentalista és A Grace klinika hozták az estét az RTL-nek, de érdekesség, hogy még a szerdai Doktor House is kikapott az RTL-en futó filmtől, miközben a többség Cristiano Ronaldóék kiesését nézte az M1-en. Pénteken a már említett Házasodna a gazda majdnem kétszer akkora közönségarányt ért el, mint a TV2-n futó A testvériség.

A jelek szerint egyébként a TV2 is a könnyebb műfajokban próbál nézőket magához csábítani, hiszen a héten elkezdték ismételni az Ezek megőrültek epizódjait este nyolctól, a celebek szívatása pedig korábban komoly nézetséget hozott. Kérdés, hogy sikerül-e ismét megfogni a nézőket, amiben sokat segíthet az a tény is, hogy most már a Barátok közt sem jelent konkurenciát a nyári szünet miatt.

A múlt héten egyébként az RTL átlagosan 20,6 százalékos közönségarányt ért el a 18-49 éves korosztályban főműsoridőben, mögötte a TV2 végzett 18,6 százalékkal, míg harmadik az MTV lett 14,7 százalékos arányával. A közepes csatornák közül a Cool 5,3 százalékot ért el, míg a Film+ és a Viasat3 fej-fej mellett értek el 4,2 illetve 4,1 százalékot. Ebben a körben egyébként a Viasat volt a múlt hét nyertese, hiszen fél százalékkal tudta növelni közönségarányát.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.