<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Árkartellel gyanúsít kilenc multinacionális háztartás-vegyipari vállalatot a francia versenyhatóság, értesült szerdán a Le Figaro című párizsi napilap.

Az újság szerint az amerikai Procter and Gamble, a Sara Lee, a Colgate-Palmolive, az SC Johnson, a német Henkel, a brit Reckitt Benckiser, a Bolton, a brit-holland Unilever és a francia Vendome ellen indult eljárás Franciaországban.

Az ügyre úgy derült fény, hogy a SC Johnson lelkifurdalástól gyötört képviselői a francia versenyhivatalhoz fordultak, "kegyelmet" remélve az információkért cserébe. Vagyis az amerikai cég nemcsak saját magát leplezte le, hanem fő konkurenseiről is részletes adatokkal szolgált. A francia versenyhivatalnak ezt megelőzően semmilyen gyanúja nem volt az árkartellel kapcsolatban.

Az érintett vállalatok 2004 vége óta rendszeresen egyeztették áraikat telefonon, e-mailben és titkos találkozókon. Ezeken elsősorban a piacokról készült felméréseiket és az ahhoz képest megállapított áraikat osztották meg egymással. De szó esett azokról a kereskedelmi feltételekről is, amelyeket az ügyfelek és a forgalmazók szabtak a cégeknek.

A Le Figaro szerint a nyomozás során a szorult helyzetbe került Colgate azt is elárulta, hogy a Procter and Gamble-lel és az Unileverrel egy másik árkartellben is részt vett a testápolók területén. A lap úgy tudja, hogy a nyomozás hamarosan lezárul, a Jonhson pedig már 2006. januárban felmentést kapott az ügyben minden szankció alól. A többi cég büntetése várhatóan az éves világforgalmuk 10 százalékát is elérheti.

A német versenyhivatal február 20-án jelentette be, hogy 37 millió eurós összegben szabott ki pénzbüntetést árkartell miatt néhány, a francia eljárásban is érintett multinacionális háztartás-vegyipari vállalat ellen, nevezetesen a német Henkel, az amerikai Sara Lee és a brit-holland Unilever német leányvállalatai ellen.

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.