4p

Pozitívan fogadták a hazai vállalatok a kormány azon lépését, hogy - engedve az Audi nyomásának - lehetővé tette a K+F-re fordított fejlesztések leírását a szolidaritási adó alapjából. Az mfor.hu Heti Hármas sorozota ezúttal arra volt kíváncsi, követik-e más vállalatok is a német befektető harcias érdekérvényesítő példáját.

- Elindíthat-e egy harciasabb érdekérvényesítési gyakorlatot a nagyvállalatok körében, hogy az Audi határozott fellépésével elérte céljait? Várható-e, hogy más cégek is például fejlesztéseik áthelyezésének kilátásba helyezésével gyakorolnak nyomást a kormányra? Az Önök tapasztalatai szerint hogyan fogadják a multik az új adótörvényeket? Milyen reakciók várhatók részükről, elveszi-e a befektetési kedvüket?

Dirk Wölfer, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara kommunikációs vezetője:

- Jövőbe mutató jó megoldásnak tartjuk, hogy a kormányzat nehéz pénzügyi helyzete ellenére épp a kutatással és fejlesztéssel foglalkozó vállalatokat támogatja. A döntésből nem csak a külföldi vállalatok, hanem minden k+f-re költő cég profitál.

A megszorító intézkedések bevezetése - mint ahogy már elmondtuk - nem érinti kedvezően a cégeket. A vállalatok azonban látják, hogy szükség van a költségvezetés konszolidációjára, így megértik a csomag szükségességét. Hogy kit terheljenek az adóemelések, az mindig vita tárgya. De ha ezek a lépések elmaradnak, közép és hosszabb távon még nagyobb kockázatokkal szembesülnek a cégek.

Nem hinném, hogy egy-egy cég határozott fellépése eredményeképpen
megváltoznának a cégek érdekérvényesítő szokásai. Csak jó eredménye lehet annak, ha a vállalatok ésszerű és sokakat pozitívan érintő javaslatokkal állnak elő.

Fekete István, a Joint Venture Szövetség (JVSZ) elnöke:

- A közhiedelemmel ellentétben nem az Audi volt az egyetlen olyan befektető, amely adókedvezményének csökkenése miatt kifogásolta a szolidaritási adót. Igaz talán - mint az egyik legnagyobb befektető - ez a cég tudta a leghangosabban megfogalmazni észrevételeit. Ugyanakkor nem szabad elfelejtkezni arról, hogy az EU csatlakozásunkkor elvesztek volna ezek az adókedvezmények, ha a kormány és az érdekképviseletek nem "járják ki Brüsszelben az EU és az érintettek számára kölcsönösen elfogadható megoldást. Az Audi egyébként nem a közvetlen fejlesztései áthelyezésével "fenyegette" meg a kormányt, csupán azt mondta, hogy újragondolja középtávú fejlesztéseinek színhelyét, ha a kabinet nem talál megoldást.

Az érdekképviseletek (így a JVSz is) az egyedi kedvezmények nyújtása ellen emeltek szót, mert az egy végeláthatatlan folyamatot indított volna el. A kormány megtalálta a helyes megoldást a problémára, mellyel nemcsak a német cég, hanem elvben bármely vállalkozás élhet, és amely intenzívebb k+f tevékenységre ösztönöz. Most már csak azt kellene biztosítani, hogy a fejlesztések eredménye is itt maradjon.

Általában az a tapasztalatunk, hogy a nemzetközi vállalatok középtávú fejlesztési tervei nem módosultak: kivárásra rendezkedtek be, időt adtak a hazai gazdaságnak. Tehát, ha a kiigazítás tényleg csak átmenet és a nagy elosztó rendszerek fenntarthatóvá alakítása sikeres lesz, nem fognak nagyobb számban elköltözni Magyarországról.

Károlyi László, a Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, a Legrand Zrt. vezérigazgatója:

- A kérdés nagyon aktuális, mivel a multinacionális cégeknek nagyon fontos a politikai, gazdasági stabilitás, illetve a kiszámíthatóság. Mind az értékesítések tervezése, mind a gyártási kapacitások fejlesztése több éves előrevetítéssel és mérlegeléssel készül, figyelembe véve a gazdaság alakulását, a várható trendeket. Emiatt a kijelölt pályától való eltérés nagymértékben módosíthatja az eredményeket, felboríthatja a folyamatok megbízhatóságát és ellehetetleníti a korrekt döntések meghozatalát.

Biztos vagyok benne, hogy más vállalatok is megpróbálnak fellépni
azért, hogy a belső tervezési folyamataikban megbízható és pontos
adatokra támaszkodhassanak. Ha nincs meg a stabilitás, akkor könnyen a megbízhatóbb országok felé fordulhat a figyelem.

Nagy Vajda Zsuzsa

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!