2p

Jelöletlen, nem nyomonkövethető termékeket talált az ukrán érdekeltségű, tiszavasvári baromfifeldolgozó üzemben a Nébih, ahol összesen 24 tonna baromfiterméket vontak ki a forgalomból.

A kormany.hu oldalon frissült az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény alapján a jogsértő szervezetek és személyek listája, ami kedden 2 céggel bővült. A NÉBIH a tiszavasvári telephellyel rendelkező Profit Food Kft.-nél és Dob-Tak Kft.-nél tartott vizsgálatot, melynek eredményeként előbbinél azt tapasztalták, hogy a fagyasztott termékek esetében megszakított volt a hűtési lánc, illetve a hűtési kapacitás biztosításának hiányában a vágási, darabolási tevékenységet felfüggesztették. A Dob-Tak Kft. esetében pedig jelöletlen, nem nyomonkövetkező, valamint fagyasztott, felolvasztott termékeket találtak.

Utóbbi társaságnál a dokumentum szerint augusztus 31-én 18 terméktételt vontak ki a forgalomból és tiltották meg a forgalmazását, ez összesen 15,4 tonnányi mennyiséget jelent, szeptember 4-én pedig 34 tétel baromfiterméket vontak ki a forgalomból, tiltották meg az árusítását, melyek közül 14 termék esetében azok megsemmisítését is elrendelték. A hétfői fogás 8,8 tonna húsárut érintett, vagyis a Dob-Tak Kft.-nél összesen 24,2 tonna baromfiterméket érintett a NÉBIH akciója.

Habony Árpád

Az eset ugyanakkor nemcsak a mennyiség miatt említésre méltó, hanem azért is, mert a cég tulajdonosai "jól fekszenek" a kormányközeli személyeknél. A Profit Food és a Dob-Tak Kft.-knek egyaránt tulajdonosa az ukrán üzletember, Eduard Uszikov, akinek neve korábban a húsáfa-ügy kapcsán került be a köztudatba. Nem mellesleg sajtóhírek szerint 2014 környékén még Uszikov lányával járt Habony Árpád, Orbán Viktor tanácsadója.

Uszikov cégei egy nagyszabású húsáfa-csalás nyomozásán akadtak fenn korábban, a cégcsoport rózsadombi székhelyén tartott házkutatásról 2014-ben a hvg.hu számolt be. A Figyelő viszont már arról számolt be, hogy a bíróság elé állított vádlottak között már nem szerepelt Uszikov.

A Dob-Tak Kft. még nem adta le a tavalyi éves beszámolóját, 2015-ben viszont 6,9 milliárdos árbevételre tett szert, melyből végül 45 milliós nyereség maradt. A Profit Food 2016-ban 5,1 milliárd árbevételről számolt be és az előző évinél kisebb, 135 milliós veszteségről.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!