2017. április 24. 10:15

A francia választások jó hangulatot teremtettek a piacokon, ami a forinterősödéshez is muníciót adott.

A franciaországi elnökválasztás végeredménye a tőke- és pénzpiacokra meglepően jó hatással volt. A négy esélyes jelölt - Emmanuel Macron, François Fillon, Marine Le Pen, Jean-Luc Mélenchon - között a vasárnapi választásokig nyílt volt a verseny. A piacok ezért attól tartottak, hogy az euró- és unióellenes radikális jelöltek, Marine Le Pen és Jean-Luc Mélenchon jut be a második fordulóba, végül azonban a franciáknak Emmanuel Macron és Marine Le Pen közül kell majd választaniuk. 

"Így várhatóan Macron lesz végül az elnök, ezért nem kell tartani számottevő változásoktól a francia gazdaságpolitikában" - mondta Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. Hozzátette: "A várakozásainknál is nagyobb optimizmus alakult ki a piacokon. Arra számítottunk ugyan, hogy emelkedés lesz, amennyiben nem a két radikális jelölt jut be a második fordulóba, de a hétfői piaci hangulat meglepően pozitív." Az euró dollárhoz mért árfolyama már az exit poll eredményekre erősödött, majd a nyugat-európai tőzsdék jelentős növekedéssel nyitották a hétfői kereskedést. A párizsi tőzsdeindexek például 4 százalékos pluszban kezdett. 
 
 

A francia elnökválasztás miatti optimizmus a fejlődő piacokon, például a forint árfolyamán is látható. Hétfőn kora délelőtt az euró árfolyama valamivel 312 forint felett volt, ami erősödést jelent a múlt héthez képest, amikor 314 forint közelében is megfordult az árfolyam. A nemzetközi hangulat egyelőre pozitív maradhat a szakember szerint, a jelenlegi kilátások alapján a forint tovább erősödhet a következő napokban, így az euró jegyzése akár a fontos szintnek számító 310 forintig süllyedhet.
 
mfor.hu 

Lépj velünk a növekedés útjára! Kockázati tőke, közösségi finanszírozás / crowdfunding, gyakorlati tapasztalatok hazai és nemzetközi nagyágyúktól és startupperektől! Ismerd meg a legújabb finanszírozási lehetőségeket és a startup-ökoszisztéma fejlődési irányait és lehetőségeit!

Finanszírozás 2019 - startuppereknek kedvezmény, 25 év alattiaknak ingyenes! Részletek és jelentkezés