TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Annak ellenére, hogy jelentősen visszaesett a befektetői aktivitás a kontinens kereskedelmi ingatlanpiacán, 2008-ban Európa legnagyobb városai uralták a piacot. A CB Richard Ellis (CBRE) legfrissebb jelentése szerint London és Párizs dominanciája továbbra is töretlen, e két város az összes irodai tranzakció 36 százalékát tette ki. A legnagyobb, 100 millió euró (kb. 30 milliárd forint) értéket meghaladó ügyletek 44 százalékát is Párizsban vagy Londonban kötöttek.

Európa tíz legnagyobb piaca volt felelős a tranzakciók 43 százalékáért 2008-ban, ami jól szemlélteti a piacok történelmi szerepét a befektetésekben még akkor is, amikor Európa-szerte jelentős visszaesés következett be a befektetői aktivitásban.

Az elmúlt években Európa tíz legnagyobb ingatlanbefektetési piacának listája stabil összetételt mutatott. Hat város – London, Párizs, Stockholm, Madrid, Berlin és Hamburg – 2005 óta minden listában szerepelt, ahogyan 2008-ban is, amikor mind az európai, mind a globális befektetési piacok jelentős változáson mentek át. A 2008-as listán tízből nyolc mégis ugyanaz volt, mint 2007-ben.

Az európai ingatlanpiac egyik állandó jellemzője, hogy a befektetések két vezető városban, Londonban és Párizsban koncentrálódnak. Ez nem változott 2007-ről 2008-ra annak ellenére sem, hogy a globális gazdasági visszaesés jelentős hatással volt az ingatlanpiacra. A két főváros dominanciája különösen igaz az irodapiacon, ahol London és Párizs részaránya a befektetésekből 36 százalékos, azaz minden harmadik ügylet a francia vagy a brit fővároshoz köthető – kommentálta a felmérés adatait Michael Haddock, a CB Richard Ellis európai kutatási igazgatója.

A tízes lista városai felelősek az irodaingatlan-befektetések értékének 61 százalékáért, ami jelentősebb koncentrációt jelent, mint a tíz legnagyobb piac összes szektorra vetített szerepe. A földrajzi koncentráció mellett a tőkeáramlás az ingatlanok méretében is tetten érhető volt: a pénzpiacok visszaesése hamar nyomott hagyott a kereskedelmi ingatlanpiacon, ami az átlagos ügyletnagyság csökkenéséhez vezetett 2008-ban.

Az irodai tranzakciók esetében az átlag 34 millió euró (kb. 10,2 milliárd forint) volt 2008-ban, szemben a 48 milliós (14,4 milliárd forint) 2007-es átlaggal. Az ügyletek nagy része 2008-ban 50 millió euró alatt maradt: az 1.500 Európában jegyzett irodai üzletkötés 83 százaléka 50 millió euró alatt maradt.

Az átlagos ügyletnagyság jelentős esése 2008-ban Európában nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem történt nagyobb üzletkötés; ám a nagy üzletek mind a leglikvidebb piacokon, azaz Párizsban és Londonban koncentrálódtak. A 100 millió euró feletti 96 üzletből 23-at Londonban, 19-et pedig Párizsban kötöttek, ami egyértelműen mutatja a két város túlsúlyát a befektetési piacon – tette hozz Haddock. A többi város kisebb súllyal szerepel a listán: a 100 millió eurónál nagyobb ügyletekből Stockholmra hat, Moszkvára és Varsóra egyenként négy jutott 2008-ban.

Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.