3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Annak ellenére, hogy jelentősen visszaesett a befektetői aktivitás a kontinens kereskedelmi ingatlanpiacán, 2008-ban Európa legnagyobb városai uralták a piacot. A CB Richard Ellis (CBRE) legfrissebb jelentése szerint London és Párizs dominanciája továbbra is töretlen, e két város az összes irodai tranzakció 36 százalékát tette ki. A legnagyobb, 100 millió euró (kb. 30 milliárd forint) értéket meghaladó ügyletek 44 százalékát is Párizsban vagy Londonban kötöttek.

Európa tíz legnagyobb piaca volt felelős a tranzakciók 43 százalékáért 2008-ban, ami jól szemlélteti a piacok történelmi szerepét a befektetésekben még akkor is, amikor Európa-szerte jelentős visszaesés következett be a befektetői aktivitásban.

Az elmúlt években Európa tíz legnagyobb ingatlanbefektetési piacának listája stabil összetételt mutatott. Hat város – London, Párizs, Stockholm, Madrid, Berlin és Hamburg – 2005 óta minden listában szerepelt, ahogyan 2008-ban is, amikor mind az európai, mind a globális befektetési piacok jelentős változáson mentek át. A 2008-as listán tízből nyolc mégis ugyanaz volt, mint 2007-ben.

Az európai ingatlanpiac egyik állandó jellemzője, hogy a befektetések két vezető városban, Londonban és Párizsban koncentrálódnak. Ez nem változott 2007-ről 2008-ra annak ellenére sem, hogy a globális gazdasági visszaesés jelentős hatással volt az ingatlanpiacra. A két főváros dominanciája különösen igaz az irodapiacon, ahol London és Párizs részaránya a befektetésekből 36 százalékos, azaz minden harmadik ügylet a francia vagy a brit fővároshoz köthető – kommentálta a felmérés adatait Michael Haddock, a CB Richard Ellis európai kutatási igazgatója.

A tízes lista városai felelősek az irodaingatlan-befektetések értékének 61 százalékáért, ami jelentősebb koncentrációt jelent, mint a tíz legnagyobb piac összes szektorra vetített szerepe. A földrajzi koncentráció mellett a tőkeáramlás az ingatlanok méretében is tetten érhető volt: a pénzpiacok visszaesése hamar nyomott hagyott a kereskedelmi ingatlanpiacon, ami az átlagos ügyletnagyság csökkenéséhez vezetett 2008-ban.

Az irodai tranzakciók esetében az átlag 34 millió euró (kb. 10,2 milliárd forint) volt 2008-ban, szemben a 48 milliós (14,4 milliárd forint) 2007-es átlaggal. Az ügyletek nagy része 2008-ban 50 millió euró alatt maradt: az 1.500 Európában jegyzett irodai üzletkötés 83 százaléka 50 millió euró alatt maradt.

Az átlagos ügyletnagyság jelentős esése 2008-ban Európában nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem történt nagyobb üzletkötés; ám a nagy üzletek mind a leglikvidebb piacokon, azaz Párizsban és Londonban koncentrálódtak. A 100 millió euró feletti 96 üzletből 23-at Londonban, 19-et pedig Párizsban kötöttek, ami egyértelműen mutatja a két város túlsúlyát a befektetési piacon – tette hozz Haddock. A többi város kisebb súllyal szerepel a listán: a 100 millió eurónál nagyobb ügyletekből Stockholmra hat, Moszkvára és Varsóra egyenként négy jutott 2008-ban.

Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!