2010. január 7. 14:31

Újra a londoni West End a világ legdrágább irodapiaca – derül ki a CB Richard Ellis (CBRE) kutatásából. A globális irodabérleti jelentés szerint Tokió belső központja a második helyre csúszott, míg a japán főváros külső központja a harmadik legdrágább irodapiac a világon. Hong Kong központi üzleti negyede és Moszkva a negyedik és ötödik a közel 180 várost összesítő globális listán. A budapesti díjak – euróban számolva – az európai lista utolsó harmadában helyezkednek el.

Az első osztályú irodák bérleti költségei a világ minden táján csökkennek a CBRE által vizsgált 179 piacon - éves szinten 7,7 százalékkal – a szeptember 30-ig tartó 12 hónapos periódus alatt alatt, helyi valutában számolva. A piacok legtöbbjén a költségeket tekintve átlag körüli esés következett be, míg közel 50 városban kétszámjegyű volt a csökkenés. A világ pénzügyi központjaiban példa nélkül álló visszaesést jegyeztek fel: Hong Kong központi üzleti negyedében 40,7 százalékkal, a New York-i Manhattanben 29,7 százalékkal, míg a feltörekvő piacokon, mint Ho Si Minh-város 45,4 százalékkal, Abu Dzabi-ban pedig 38,6 százalékkal kellett kevesebbet fizetni az irodák bérletéért. A legnagyobb mélyrepülést a költségek Kijevben szenvedték el: az ukrán fővárosban egy év alatt 64,6 százalékkal lettek olcsóbbak az irodák.

„Noha Ázsia néhány nagyvárosában és London egyes részein látunk már jeleket arra vonatkozóan, hogy a kereskedelmi ingatlanok értéke stabilizálódik, az ingatlanpiaci fundamentumok még mindig nagyon gyengék” – mondta Dr. Raymond Torto, a CB Richard Ellis vezető közgazdásza, aki szerint az irodapiacon hamarosan a felépülés jelei mutatkozhatnak.

A CBRE kutatásából kiderül, hogy 41 városban nőttek a bérleti díjak. A skóciai Aberdeen és a brazil Rio de Janeiro több mint 10 százalékkal drágult: nem minden piac szenved a globális kereslet visszaesésétől, sőt, van, ahol a helyi piac dinamikája miatt az irodák iránti kereslet stabil maradt.

A londoni West End bizonyult a világ legdrágább irodapiacának, ahol egy négyzetméterért közel 2000 dollárt kell fizetni évente. A brit főváros után az európai dobogón Moszkva (1416 dollár/m2/év) és Párizs (1319 dollár/m2/év) következik. Budapesten körülbelül a londoni ár egynegyedéért bérelhetünk irodát.

Kijev irodabérleti díjaiban történt egy év alatt a legnagyobb visszaesés (-64,6%), de más városok, mint Moszkva (-34,5%), Oslo (-27,8%), Varsó (-26,3%) és Dublin (-25%) is jelentősen olcsóbbak lettek:. Az EMEA-régió (Európa, Közel-Kelet és Afrika) 17 nagyvárosában volt kétszámjegyű a költségek csökkenése.

„A közép és kelet-európai piacokon – és Budapesten - az irodabérleti díjak továbbra is nyomás alatt vannak. A legfelső kategóriás irodák bérleti díja 10-15 százalékkal csökkent az előző évi szinthez képest, de az elmúlt hónapokban viszonylag stabil maradt, noha az alacsony kereslet miatt nem történtek tranzakciók. A bérleti díjak Budapest belvárosában jelenleg havi 20 euró/négyzetméteres szinten tetőznek” – tette hozzá Borbély Gábor, a CBRE magyarországi vezető elemzője.

Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.