2014. június 20. 05:13

Az atomerőmű képes az energiatermeléshez szükséges üzemanyag biztosítását alternatív szállítási útvonalon megoldani - közölte az Magyar Villamos Művek (MVM) a Magyar Nemzettel.

A lap pénteki számában az MVM-re hivatkozva azt írta: a kiégett fűtőanyagok, tokozott kazetták tárolása biztonságosan és teljes mértékben megoldott, nem befolyásolja az atomerőmű normál üzemi működését.

A Magyar Nemzet annak kapcsán kereste meg az MVM-et, hogy a Népszabadság csütörtökön arról írt: jelenleg nem jár az atomvonat az ukrán válság miatt, azaz nem érkeznek vasúti szállítmányok az atomerőműveket működtető üzemanyaggal az országba.

A lap szerint jelentős információkat az ügyben nem kaptak az MVM-től, a társaság ezt azzal indokolta, hogy a nukleáris üzemanyag, illetve a kiégett kazetták szállításával kapcsolatos információk minősített adatok. Így nem kaptak választ arra sem, hogy az orosz-ukrán válság befolyásolhatja-e a szállításokat.

"Ha igazak is a sajtó értesülései, amelyeket nem kívánunk kommentálni, az atomerőmű képes a friss üzemanyag-beszerzést alternatív szállítási útvonalon vagy más szállítók bevonásával megoldani" - közölte a villamos művek, hangsúlyozva: az atomenergián alapuló villamosenergia-termelés erősíti az ország energiafüggetlenségét, és jelentős biztonságot nyújt, szemben például a földgázzal.

MTI