2009. október 22. 07:31

Közel 40 ezer ügyfél kábeltelevíziós, szélessávú internetes és telefonos szolgáltatását veszi át a szekszárdi székhelyű Tarr Kft. a zalaegerszegi Zelka Zrt-től december elsejétől - tájékoztatott Tarr János, a kft. ügyvezető igazgatója.

Az országban ekkora előfizetői létszámot érintő kábeltelevíziós akvizíció még nem zajlott le - közölte Tarr János. Hozzátette: a beruházás akkor térül meg, ha nem veszítik el az ügyfeleket, ezért a csatornakiosztásban és az árakban nem terveznek változtatást, de sávszélesség és sebességnöveléssel fejlesztik az internet-szolgáltatást.

A Zelka tulajdonosai egy évvel ezelőtt hirdették meg eladásra a céget és a versenytárgyalás-sorozat időszakában már nem került sor jelentősebb fejlesztésekre. A beruházásra a kialakult versenyhelyzet miatt is szükség van: a régióban a televíziós piacon három műholdas és két távközlési szolgáltató jelent konkurenciát.

A tervekről az igazgató elmondta: új ügyfélszolgálati irodát és telephelyet alakítanak ki. A munkát az újonnan kinevezett igazgató irányítja majd, de a területen és az ügyfélszolgálaton a korábbi munkatársak látják el a feladatokat. A Zelka Zrt. 40-50 dolgozóját jogfolytonos munkaviszonyban, az eddigi munkaviszonyukat elismerve veszik át.

A több mint 100 alkalmazottat foglalkoztató cég várható éves árbevétele 4,5-5 milliárd forint. Ebből Zala megyében 1-1,5 milliárd forint bevételre számítanak, melynek nagy részét fejlesztésekre és banki hiteltörlesztésre fordítják.

Tarr János beszélt arról is, hogy a családi vállalkozást édesapja 1979-ben - akkor még kisiparosként - indította el. Kezdetben 2-3 ezer háztartást láttak el központi antennás szolgáltatással Szekszárdon és Dombóváron.

Az elektroműszerész, távközlési és gazdasági szakmérnöki végzettséget szerzett Tarr János nyolc évvel ezelőtt vette át a cég irányítását. A kft. jelenleg öt megye - Tolna, Somogy, Baranya, Fejér, Bács-Kiskun - mintegy 200 településén működik. Az ellátási terület decembertől Zala, Veszprém és Vas megyével bővül, így összesen 110 ezer ügyfél számára biztosítanak kábeltelevíziós szolgáltatást, 40 ezer háztartást internet-, 15 ezret telefon- és 6-7 ezer előfizetőt digitális televíziós szolgáltatással látnak el.

A dél-dunántúli régió közel 200 települését a Szekszárd központtal kiépített optikai hálózat kapcsolja össze; Zala, Vas és Veszprém megye 60 települése pedig Zalaegerszeg központtal kapcsolódik egymáshoz. A két hálózatot a budapesti központ köti össze.

Tarr János szerint a családi vállalkozás egyik előnye, hogy az előfizetőknek több, "ügyfélbarát" szolgáltatást tudnak biztosítani. Az internet jelenti a jövőt, valószínűleg a televíziózás is átalakul majd, de az optikai hálózat lehetőségei még nincsenek teljesen kiaknázva - tette hozzá az igazgató. A hagyományos, analóg televíziózás még hosszú ideig megmarad, mert a családok a régi, de még működőképes televíziókat nem fogják kidobni, és egy digitális dobozkával is lehet biztosítani a vételt.

MTI/Menedzsment Fórum