<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Meglepő váddal illették az élelmiszerláncok közül a magyar hátterére legbüszkébb CBA-t. A dinnyetermelők kifogásolták a hálózat magatartását.

A Magyar Dinnyeszövetség sérelmezi az Aldi és a CBA üzletláncok által követett üzletpolitikát, amely nyomán Simonka György, a dinnyeszövetség elnöke szerint jelentős kár éri a magyar termelőket. A dinnyeszövetség elnöke az MTI-nek elmondta: a két áruházlánc nagyon alacsony - 35 forintos kilónkénti - fogyasztói áron árulja a görögdinnyét, amely véleménye szerint annyira alacsony, hogy az akár kimerítheti a beszerzési ár alatti értékesítést is.

A szakember szerint ugyanis 45 forintos kilogrammonkénti fogyasztói ár alatt gyakorlatilag nem lehet értékesíteni a kiskereskedelemben a magyar dinnyét, mivel a felvásárlási ár nettó értékben számolva 25 forint körül mozog, és erre kilogrammonként még mintegy 7-8 forint szállítási költséget is rá kell számolni.

Ezért Simonka György jelezte, hogy a Magyar Dinnyeszövetség, valamint a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) képviselői közösen bejelentést tesz a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalnál, továbbá a fogyasztóvédelmi hatóságnál annak érdekében, hogy vizsgálják ki az ügyet. Emellett kérik a kormányt, hogy állítson fel az eset kivizsgálására egy vizsgálóbizottságot és az Országgyűlés szakbizottságait is ugyanerre kérik.

Simonka György ugyanakkor jelezte azt is, hogy voltak olyan áruházláncok, mint például a Tesco, az Auchan, vagy a Metro, amely a múlt héten - annak ellenére, hogy igen nagy volt a kínálat dinnyéből - nem vitték a kilónkénti árat 50 forint alá, 59-69 forintért adták kilogrammonként a dinnyét.

A Magyar Dinnyeszövetség elnöke úgy véli, hogy a magyar dinnyetermelők csak akkor maradhatnak talpon, ha tisztességes árat kapnak megtermelt árujukért. Simonka György jelezte, hogy tudomása szerint más országban nem lehet, vagy nem szokás visszaélni a termelők esetlegesen kiszolgáltatott helyzetével.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.