3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az orosz cég gőzerővel bonyolítja a közbeszerzéseket, melyek között akadnak meglepő megállapodások is.

A Paks 2-projekt igazán majd csak jövőre durran be, de a Roszatom addig sem tétlenkedik, és folyamatosan köti a szerződéseket az elvégzendő feladatokra. A cég honlapjára kipakolt dokumentumokat monitorozza a Direkt36, akik most összesítették az eddig megismerhetővé vált papírokat. Azt találták, hogy a több mint 30 beszerzésből többet is magyar vállalatok vittek el.

A hazai nyertesek jellemzően

  • irodát adnak bérbe,
  • számítástechnikai és irodai eszközöket értékesítenek,
  • tolmácsolnak,
  • könyvelnek,
  • jogi szolgáltatásokat nyújtanak

a Pakson berendezkedő Roszatomnak.

A legnagyobb értékű tenderek közé tartozik az új blokkok turbináinak beszerzéséről, illetve egy tanácsadói munkáról szóló kiírás. Ugyan még egyikben sem hirdettek eredményt, de a turbinákra a GE Hungary első körben az orosz versenytársánál jóval olcsóbb ajánlatot tett, a tanácsadásról pedig a Roszatom egy magyar céggel folytat előrehaladott tárgyalásokat.

Néhány érdekesebb megállapodás:

A Roszatom jogi szolgáltatásokra a Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Irodával kötött 52,6 millió forintos keretösszegű szerződést. Ők dolgoztak az Ubernek, egy időben pedig ők voltak Heinrich Pecina osztrák üzletember, volt Mediaworks-tulajdonos és Népszabadság-kivégző kézbesítési megbízottjai még korábban, amikor a Vienna Capital Partners nevű cégén keresztül vezető volt a BorsodChem vegyipari vállalatban.

Meglepő, hogy a Roszatom tapasztalt, bizonyított vállalat helyett olyan cégtől szerzi be a számítástástechnikai és irodai eszközöket, melyet idén márciusban alapítottak, és melynek nincs se honlapja, se nyilvánosan elérhető telefonszáma. Ez az Ulpin Kft., amelytől 4,3 millió forintért harminc laptopot és 4,6 millió forintért nyomtatópapírt vett a Roszatom leányvállalata.

Az sem mindennapi, hogy az oroszok 75 db., összesen 4,4 millió forint értékű monitort attól a Belvárosi Vendéglátóipari Kft.-től vettek, mely egyébként ugyanarra a soroksári címre van bejegyezve, mint az Ulpin. A BV fő tevékenysége, ahogy a neve is mutatja, a vendéglátás.

A legértékesebb beszerzés a turbináé, ennek elbírálása még folyamatban van, többszöri hosszabbítás után most december 8. a pályázatok leadási határideje. Itt Alexej Mordasov orosz milliárdos cége, a PJSC Power Machines ajánlata 979 millió eurót (303 milliárd forint) tartalmazott, míg a GE Hungary és az Alstom Power Systems közös, három perccel később beérkezett papírján 821 millió euró (254 milliárd forint) állt. Mindkét pályázóhoz kapcsolódik valamilyen formában Klaus Mangold német üzletember, aki a paksi bővítés előkészítésében kulcsszerepet játszott.

Az oroszokkal kötött megállapodás szerint a paksi beruházás értékének 40 százalékát magyar vállalkozók kaphatják meg. Ezt azonban a magyar kormány várakozásai szerint sem lesz könnyű teljesíteni, a magyar cégeknek ugyanis nincs tapasztalata ilyen koplex munkákban, így a hazaiak várhatóan inkább az infrastruktúra kiépítésénében jeleskedhetnek.

A szerződéseket a Direkt36 egy táblázatban összesítette is, mely itt böngészhető, illetve további izgalmas részletekért érdemes átkattintani az eredeti cikkre.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!