<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Magyarországon is forgalomban lévő készítmények forgalmazási engedélyének felfüggesztését javasolja az Európai Gyógyszerészeti Ügynökség (EMA) - számolt be a Magyar Nemzet.

Az újság szombati cikke szerint az EMA erről azután döntött, hogy problémák merültek fel egy indiai céggel kapcsolatban, amely az érintett készítményeket tesztelte. A hajderábádi székhelyű GVK Biosciences a francia gyógyszerügynökség (ANSM) szerint legalább öt éven át szisztematikusan manipulálta a kísérleti eredményeket.

Magyarországon ez hét gyógyszergyártó által forgalmazott tizenhárom készítményt érint. Többségük allergia elleni gyógyszer, de van köztük gyomorsav csökkentésére és a koszorúér-betegség okozta mellkasi fájdalom kezelésére felírható készítmény is.

Az EMA javaslatában nyomatékosította, egyetlen készítmény esetében sem kaptak olyan visszajelzést, hogy ártalmas az egészségre vagy nem hatékony.

Az emberi alkalmazásra szánt gyógyszerek bizottsága ajánlását megküldték az Európai Bizottságnak, ha elfogadja, a szóban forgó gyógyszereket be kell vonni.

MTI