2009. szeptember 24. 01:46

2,5 milliárdos megtakarításra kényszerül a Magyar Televízió, miután a tulajdonosi testület nem járult hozzá ilyen mértékű hitelfelvételéhez. A drasztikus lépések közül a nézők számára a legszembetűnőbb az úszó Európa-bajnokság és a labdarúgó-világbajnokság közvetítési jogainak eladása lehet.

Az úszó Európa-bajnokság és a labdarúgó-világbajnokság közvetítési jogainak eladása és a vidéki tudósítói hálózat felszámolása is szerepel a Magyar Televízió (MTV) menedzsmentje által a közelmúltban készített intézkedési tervben - tudható meg a dokumentumnak az MTI birtokába jutott példányából.

Az előbbi elképzelés fél-, míg a másik két lépés egy-egymilliárd forinttal javíthatná a szaldót - olvasható az anyagban, amely szerint az, hogy a tulajdonosi testület a hónap elején nem járult hozzá 2,45 milliárd forint beruházási hitel felvételéhez, "drasztikus intézkedéssorozat elrendelését kényszeríti ki".

Az egyes csatorna őszi struktúrájának áttervezésével 500, a kettesével 130 millió takarítható meg, 120 millió a független alkotókkal, 206 millió pedig a Magyar Mozgókép Közalapítvánnyal közösen készülő koprodukciós művek munkálatainak leállításán fogható meg, míg "a Nap-kelte szerződésének megszűnése miatti reklámbevétel-növekedés pénzügyi hatása" 100 millió forint lehet.

Informatikai rendszer eladásával és visszabérlésével 700-800 millió, a beszállítói kifizetések átütemezésével 500 millió, az adásbiztonsághoz nem elengedhetetlen beruházások leállításával, áttervezésével 400 millió forint takarítható meg a terv szerint, a tanácsadói szerződések és az utazások visszafogásával pedig 50-50 millióval javítható a szaldó.

A dokumentumban az is olvasható: az MTV menedzsmentje még kalkulálja, mennyi takarítható meg "a filmvásárlások azonnali leállításával, bizonytalan időre", a vallási és kisebbségi műsorok időkeretének médiatörvény által előírt szintre csökkentésével, működési költségek visszafogásával, vagy azzal, hogy újratárgyalják az MTV új, óbudai gyártóbázisán működő közalapítvánnyal az annak működéséhez szükséges szolgáltatásokról kötött szerződést.

"A nézők szembesülni lesznek kénytelenek azzal, hogy az MTV nem tud a korábban megszokott időkeretben, tartalommal és formában teljesíteni bizonyos közszolgálati kötelezettségeket. Az alulfinanszírozás következménye lehet, hogy vezető nemzeti közmédiumként az MTV nem tudja betölteni az alapvető közösségi funkcióját, hogy a társadalmi párbeszéd első számú fóruma legyen" - áll az anyagban.

Medveczky Balázs, a Magyar Televízió ügyvezető alelnöke az MTI megkeresésére szerdán azt közölte: "Két hete váratlanul állt elő a válsághelyzet. Vezetőtársaimmal azóta napról napra válságkezelő megbeszéléseket tartunk. Olyan megoldásokon dolgozunk, amelyekkel megőrizhető az MTV gazdasági egyensúlya."

"Ellenszélben is bizonyítani fogjuk, hogy kell az erős köztelevízió, amely párbeszédre ösztönöz" - tette hozzá az ügyvezető alelnök, aki azonban az MTI birtokába jutott dokumentummal kapcsolatos kérdéseket elhárította.

MTI/Menedzsment Fórum 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.