2015. január 14. 18:19

Három előkészítési munka kezdődik meg a Budapest és Belgrád közötti vasútvonal korszerűsítésének keretében miután a magyar, a szerb és a kínai fél szerdán Belgrádban aláírta az erre vonatkozó együttműködési tervet.

A szerb és a magyar fővárost összekötő gyorsvasút kiépítésével kapcsolatban 2015-ben megkezdődik a megvalósíthatósági tanulmány elkészítése, a kormányközi megállapodás előkészítése, amely a nemzetközi jog szerint is rendezi a beruházás alapjait, valamint a finanszírozási modell kidolgozása.

A korszerűsítés az év végéig kezdődik meg – jelentette be közös sajtótájékoztatón Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Zorana Mihajlovic szerb infrastruktúraügyi miniszter és Hszü Hszian-ping, a kínai Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság (NDRC) alelnöke.

Kína és Közép-Európa együttműködése nemcsak kínai és közép-európai érdek, hanem igazi európai érdek, hiszen az egész Európai Uniónak az az érdeke, hogy az EU különböző térségei és tagországai sikeresen tudjanak együttműködni Kínával – jelentette ki Szijjártó Péter.

A tárcavezető kiemelte: ez a beruházás tud a lehető leghamarabb megvalósulni a kínai és közép-európai finanszírozási és technológiai együttműködésben, azzal, hogy Szerbia és Magyarország is része ennek a beruházásnak, "elérjük azt, hogy a világkereskedelem egyik fontos útvonala Magyarországon és Szerbián vezessen keresztül”.

Kínából a görög kikötőkön át jut az áru Európába, Belgrádnak és Budapestnek is az az érdeke, hogy a jövőben az új útvonalon jusson ez az áru a legjobb és leggyorsabb módon Nyugat-Európába.

A kínai kormány, valamint a kínai Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság (NDRC) biztosítja azokat a számokat, amelyek a kínai áruforgalom növekedési dinamikáját mutatják be, és ezek alapján lehet majd kiszámolni, hogy hosszú távon Magyarország, illetve Szerbia konkrétan mennyit fog profitálni ebből a beruházásból a tranzit miatt - részletezte Szijjártó.

Zorana Mihajlovic szerb infrastruktúra ügyi miniszter ismertette az idei esztendőre vonatkozó terveket. Január végéig a három kivitelező cég memorandumot ír alá, amelyben a megvalósíthatósági tanulmányokra vonatkozó elképzeléseiket összegzik. Ezt követően a magyar és a szerb fél elkészíti saját  elő-megvalósíthatósági tanulmányát”, amelyet a kínai félnek továbbít, aki ezt összehangolja és véglegesíti. A végleges tanulmányok június végére készülhetnek el, míg maguknak a munkálatoknak a megkezdése valamikor az év végére várható.

A kínai fél a beruházás 85 százalékának finanszírozására ad ajánlatot, a következő hónapokban ezért megállapodásra kell jutni a hitel feltételeit illetően.

A Budapest és Belgrád közötti kétvágányú villamosított vasútvonal kiépítéséhez 350 kilométernyi vasúti szakaszt kell felújítani – olvasható abban a dokumentumban, amely a szerdai megállapodás részleteit ismerteti. Ebből 166  kilométer Magyarországon, 184 pedig Szerbián halad át. Az óránként akár 200 kilométeres maximális sebességet lehetővé tevő vasúti pályán a vonatok menetideje több mint a felére csökkenhet. A majdnem 400 kilométeres távot a vonatok jelenleg 8 óra alatt teszik meg, a vasút felújítását követően pedig várhatóan 2 óra 40 percre csökkenhet a menetidő.

A majdnem hárommilliárd dolláros beruházásról 2013-ban a bukaresti Kelet-Közép-Európa–Kína csúcstalálkozón tárgyaltak a felek először. A vasútvonal kiépítéséről szóló megállapodást pedig tavaly decemberben írták alá Belgrádban.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.