<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Egy éven belül a jelenlegi 2500-ról nagyjából 1200-ra csökkenti a beszállítók számát a Sony. A veszteséges japán elektronikai óriásvállalat a beszerzési költségek 20 százalékos csökkenését várja az intézkedéstől.

A cégvezetés szerint a 14 év óta először veszteséges Sony egyik legfőbb problémája az, hogy nem megfelelő az együttműködés a részlegek között, amelyek a beszállítói szerződéseket is külön-külön kötik meg. A rendszert most központosítják, és a partnerek bő 50 százalékától elbúcsúznak. Így nagyobb rendelésállomány jut majd egy-egy beszállítóra, ennek révén pedig alacsonyabb árakat lehet kialkudni. Az átalakítással 500 milliárd jent (1060 milliárd forint) lehet megtakarítani, közölte a Sony szóvivője csütörtökön.

A márciussal zárult üzleti évben a cég 98,9 milliárd jen adózás utáni veszteséget szenvedett el, főként az erős jen, a válság miatt csökkenő kereslet és a fogyasztói elektronikai cikkek árcsökkenése miatt.

Az átalakítás részeként a világszerte 185 ezer embert foglalkoztató vállalat az új üzleti évben elbocsát nyolcezer embert és a kölcsönzött munkások állományát is csökkenti nyolcezer fővel, a világon működő 57 Sony-gyárból pedig nyolcat bezárnak.

A cég vezérigazgatója egyébként 2005 óta egy Walesben született amerikai, Howard Stringer. Ő az első külföldi az 1946-ban alapított japán társaság élén. Az átalakítás irányításával Stringer egy másik külföldit, George Bailey-t bízta meg. Az IBM-től átcsábított szakember mint a szerkezetváltásért felelős igazgató fogja levezényelni az átállást.

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.