2014. március 5. 09:01

Megfojtja saját beszállítóit a világ két legnagyobb repülőgépgyártója, az Airbus és a Boeing, mivel az újabb rendeléseket a darabárak csökkentéséhez, gyorsabb termeléshez kötik - írja piaci elemzésében a Reuters hírügynökség.

A Boeing és az Airbus idén februárban jelentette be, hogy havonta mintegy 10 százalékkal több repülőgépet gyárt le legsikeresebb típusaiból, a 737-esből és az A320-asból.

A lépéssel beszállítói hálózatukban egyre nagyobb feszültségeket okoznak, mert az újabb, egyre nagyobb megrendelések mellé folyamatos árcsökkentést várnak el.

A Boeing egyik beszállítójától repülőgépenként 1500 feliratot rendelnek meg, ez évente 1,6 millió darab. Az everetti gyártó az elmúlt három évben 40 százalékkal emelte gyártási rátáját, a beszállítótól viszont a többlet legyártása mellett 15-20 százalékos árcsökkentést várt el - mondta a hírügynökségnek Paul Michaels, a beszállító GMN Aerospace vezetője.

A Boeing azt is szerette volna, ha a gyártó termelését is növeli - tette hozzá.

Mindezek miatt az elmúlt időszakban több kisebb beszállító vagy csődbe ment, vagy felvásárolták, ezek száma a nyomás erősödésével az idén tovább nőhet.

Mivel a beszállítók gyártják egy-egy repülőgép alkatrészeinek kétharmadát, az Airbus és a Boeing is ezeken a költségeken akar spórolni, emellett a nagy gyártók 4-10, a beszállítók viszont 16 százalékos haszonkulccsal dolgoznak. Az árnyomás mögött elsősorban a légitársaságok állnak, amelyek egyre kevesebbet hajlandóak fizetni egy-egy repülőgépért, ezért mindkét gyárnak spórolnia kell nemcsak saját működésén, hanem az előállításon is.

A PriceWaterhouseCoopers egyik 2011-es elemzése szerint száz beszállítóból húsznak nagyon rossz a helyzete, és várhatóan nem tudja befejezni a szerződés szerinti munkát. Az Airbust és a Boeinget ezek az esetek többször érintették már negatívan, egyebek mellett ezért késett a 787-es Dreamliner és az A380-as bemutatója is.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.