TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Megfojtja saját beszállítóit a világ két legnagyobb repülőgépgyártója, az Airbus és a Boeing, mivel az újabb rendeléseket a darabárak csökkentéséhez, gyorsabb termeléshez kötik - írja piaci elemzésében a Reuters hírügynökség.

A Boeing és az Airbus idén februárban jelentette be, hogy havonta mintegy 10 százalékkal több repülőgépet gyárt le legsikeresebb típusaiból, a 737-esből és az A320-asból.

A lépéssel beszállítói hálózatukban egyre nagyobb feszültségeket okoznak, mert az újabb, egyre nagyobb megrendelések mellé folyamatos árcsökkentést várnak el.

A Boeing egyik beszállítójától repülőgépenként 1500 feliratot rendelnek meg, ez évente 1,6 millió darab. Az everetti gyártó az elmúlt három évben 40 százalékkal emelte gyártási rátáját, a beszállítótól viszont a többlet legyártása mellett 15-20 százalékos árcsökkentést várt el - mondta a hírügynökségnek Paul Michaels, a beszállító GMN Aerospace vezetője.

A Boeing azt is szerette volna, ha a gyártó termelését is növeli - tette hozzá.

Mindezek miatt az elmúlt időszakban több kisebb beszállító vagy csődbe ment, vagy felvásárolták, ezek száma a nyomás erősödésével az idén tovább nőhet.

Mivel a beszállítók gyártják egy-egy repülőgép alkatrészeinek kétharmadát, az Airbus és a Boeing is ezeken a költségeken akar spórolni, emellett a nagy gyártók 4-10, a beszállítók viszont 16 százalékos haszonkulccsal dolgoznak. Az árnyomás mögött elsősorban a légitársaságok állnak, amelyek egyre kevesebbet hajlandóak fizetni egy-egy repülőgépért, ezért mindkét gyárnak spórolnia kell nemcsak saját működésén, hanem az előállításon is.

A PriceWaterhouseCoopers egyik 2011-es elemzése szerint száz beszállítóból húsznak nagyon rossz a helyzete, és várhatóan nem tudja befejezni a szerződés szerinti munkát. Az Airbust és a Boeinget ezek az esetek többször érintették már negatívan, egyebek mellett ezért késett a 787-es Dreamliner és az A380-as bemutatója is.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.