5p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A magyar olajcég első negyedéve a várakozásoknál jobban sikerült, azonban az egész évet tekintve komoly kihívásokkal számol a menedzsment. A kitermelésben az INA révén Szíria adhat okot aggodalomra, míg a finomításban a piaci helyzetre válaszul racionalizálási programot hirdetett a társaság.


1348,3 milliárd forintos árbevételt ért el az idei év első három hónapjában a Mol-csoport, ez 15 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, de elmaradt a tavalyi  negyedik negyedév 1489,2 milliárd forintos forgalmától - derül ki a kedd hajnalban megjelent tőzsdei beszámolóból.

Az EBITDA 157,4 milliárd forintot tett ki, ami 11 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt, míg a speciális tételek kiszűrése után mért 175,2 milliárdos érték már csak 6 százalékos csökkenést mutatott 2011 első negyedévéhez képest. A fenti számok egyébként egy hajszállal meghaladták az előzetes várakozásokat, az elemzők kicsivel 150 milliárd forint feletti EBITDA-val számoltak.

Az üzleti eredmény speciális tételek nélkül 101,1 milliárd forintot tett ki, ami 17 százalékkal maradt el az egy évvel ezelőttitől. Ugyanakkor a szakemberek ennél lényegesen nagyobb visszaesést prognosztizáltak, 70 milliárd környékére várták az üzemi eredményt. A cég nettó eredménye az egyszeri tételek nélkül 83,2 milliárd forintot mutatott, ami 16 százalékos csökkenésnek felelt meg.

Vagyis összességében a fő számok mindegyikében csökkenő eredményességről számolt be a Mol az első negyedévben, de a visszaesés mértéke talán kisebb volt a vártnál. A társaság gyorsjelentése szerint a visszaeső eredmény mögött elsősorban az upstream üzletág (kutatás-termelés) alacsonyabb termelése és a downstream (feldolgozás-finomítás) esetében a tovább romló külső környezet állt. Ugyanakkor a cég kiemeli, hogy az eredmény 60 százalékkal magasabb a tavalyi negyedik negyedévinél, miután a feldolgozás ismét nyereséges lett a 2011 végén tapasztalt jókora veszteség után.

Számszerűsítve az látszik, hogy az upstream üzletág esetében az EBITDA 111 milliárd forint volt a speciális tételek nélkül, ami 5 százalékos csökkenést jelentett az egy évvel korábbihoz képest. A downstream ugyanebben a mutatóban 53,3 milliárd forintot ért el, ami 20 százalékos visszaesést jelentett év/év alapon, viszont jelentősen magasabb volt a tavalyi negyedik negyedév 5,4 milliárdos veszteségénél.

Az üzleti eredmény a kitermelés esetében 78 milliárd forint volt, ami 11 százalékos visszaesésnek felelt meg, a downstreamnél ennél lényegesen nagyobb, 45 százalékos volt a csökkenés a tavalyi első negyedévhez képest.

Az év egészét tekintve több kihívással is szembe kell néznie a társaságnak: a kitermelés kapcsán az okozhat gondot, hogy az INA már február végén úgynevezett "force majeure"-t jelentett be, mivel Szíriából tavaly október óta nem érkezett bevétele. Ez gyakorlatilag a vis majornak felel meg, az országban uralkodó politikai bizonytalanság miatt a Mol a közeljövőben nem is számol bevétellel Szíriából.

A finomításban hosszabb ideje a romló piaci környezet okoz gondot többek között a magyar olajcégnek is, erre válaszul a Mol most bejelentette, hogy egy új programot indít, mely egyszerre koncentrál a bevétel maximálására és a költségek csökkentésére. Az Új Downstream programtól 2012-2014 között a társaság 500-550 millió dolláros EBITDA-növekedést vár. A program magában foglalja az értéklánc és a termékek optimalizálását, az energia- és karbantartási költségek csökkentését, a nagy- és kiskereskedelmi szinergiák hatékonyabb kiaknázását, az új értékesítési lehetőségek felkutatását a petrolkémiai szegmensben, illetve a hatékonyságjavítást.

Az egyik legfontosabb költségelem, az energiaköltség, melynek racionalizálása a legnagyobb mértékben járul hozzá a költségcsökkentéshez. Ezen a területen többek között a rugalmasság növelésére, az energiaforrások diverzifikálására, az energia beszerzési árának illetve az energiafelhasználásnak a csökkentésére fókuszál majd a Mol. Jelentős EBITDA-javulást várnak a hatékonyabb fenntartási és karbantartási munkálatoktól. "Meglévő eszközeink további optimalizálása, a szénhidrogén-veszteség hatékonyabb menedzsmentje, az üzleti folyamatok felülvizsgálata illetve a szervezeti struktúra karcsúsítása szintén a legfontosabb költségcsökkentési lépések között szerepel" - olvasható a gyorsjelentéssel egyidőben közölt tőzsdei tájékoztatóban.

A bevétel növekedést illetően a nagykereskedelmi és kiskereskedelmi stratégiák megvalósításával értékesítési tevékenységünk további optimalizálására törekszik a társaság. A kelet-közép európai régióban már megnyert piacaik növelése a cél, különösen nagy hangsúlyt fektetve a régió növekvő, déli országaira. A racionalizált petrolkémiai termékportfólió és olyan, az értékláncmenedzsment által vezérelt akciók, mint a hatékonyabb készletgazdálkodás szintén jelentős részesedéssel bír a megcélzott bevétel-növekedésben.

„Várhatóan kihívásokkal teli év lesz a 2012-es esztendő is, elég ha csak a Szíriában bejelentett „force majeure”-ra, vagy a finomítói és petrolkémiai üzletágakban uralkodó nehéz környezetre gondolunk. Mindazonáltal úgy véljük a Mol jó helyzetben van ahhoz, hogy kiemelkedő növekedést érjen el középtávon. Jelentős energiát fordítunk a Magyarországon, Horvátországban és Irak kurdisztáni részén folyó kutatási tevékenységünkre, amivel párhuzamosan felgyorsítjuk beruházási programjainkat Oroszországban és Kazahsztánban is új készleteink felszínre hozatala érdekében" - mondta az eredmények kapcsán Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató.

Beke Károly

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!