<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A MÁV-Start Zrt. megvásárolná az általa használt mozdonyok bérbeadóját, a MÁV-Trakció Zrt.-t, amelynek egyébként 10 százalékos tulajdonosa, írja a társaság üzleti tervére hivatkozva a Világgazdaság.

Mivel a Start az állami MÁV Zrt. száz százalékos leányvállalata, a Trakció pedig a 90 százalékos, egy ilyen ügylet más formában, de visszaállítaná a tevékenységek szétválasztása előtti állapotot. Visszarendeződés lenne a lépés abból a szempontból is, hogy miután a személyszállító MÁV-Start esetleges magánkézbe adása lekerült a napirendről, lekerülne vele a MÁV-Trakcióé is.

Formálisan csak annyi történne, hogy az állami vasúttársaság az egyik „zsebéből” áttenné a mozdonyos cégét a másikba. Gyakorlatilag viszont a Startot, azon keresztül pedig önmagát erősítené azzal, hogy csökkentené a Trakció önállóságát. Emögött kormányzati szándék állhat. Erre utal, hogy a vasúti törvény módosítása kimondja: vontatásra csak olyan cég jogosulhat, amelynek van vagy személy-, vagy teherszállításra jogosultsága. Vagyis a módosítás hatálybalépésével a mostani formájában a jogon kívülre kerül a Trakció.

A napilap forrása szerint megrendeléshiány fenyegeti a Trakciót. Másik fő megrendelője, a MÁV Cargo Zrt. ugyanis várhatóan új anyavállalata, az osztrák ÖBB mozdonyait fogja inkább használni a magyarországiak helyett. Emlékezetes, hogy az ÖBB–GYSEV páros 102,5 milliárd forintért vette meg a magyar vasúti áruszállító társaságot, de az ügylet még az illetékes hatóságok jóváhagyására vár.

„Megállapodásunk van a MÁV-Trakcióval a mozdonyaik további bérléséről, vagyis ezentúl is szükségünk lesz rájuk. Tény viszont, hogy a MÁV Cargo számára előnyösebb lenne, ha a bérbeadó elkülönítene egy kizárólag áruszállításra használandó mozdonyparkot. A vontatóeszközök használatakor ugyanis a személyszállítás élvez elsőbbséget, ez érthető, de számunkra üzleti hátrányt jelent” – reagált a Világgazdaság feltevésére Rácz Gábor, az áruszállító társaság szóvivője.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.