2010. március 5. 06:01

A mostani 100 forint körüli átlagár a következő hónaptól közel 20 százalékkal nőhet áprilistól. A szolgáltatók péntekig adhatják le árváltoztatási kérelmüket.

Köbméterenként 16-17 forint áremelés lenne indokolt áprilistól a lakosságot és a kisfogyasztókat ellátó, úgynevezett egyetemes szolgáltatók által értékesített földgáz árában - derül ki abból a prezentációból, amelyet a Magyar Energia Hivatal mutatott be újságíróknak csütörtökön Budapesten.

A földgáz köbméterenkénti lakossági átlagára jelenleg 100 forint fölött van, szolgáltatónként eltérő. Az egyes szolgáltatóknak március 5-ig van lehetőségük árváltoztatási kérelmet beadni a hivatalhoz, a hivatalnak pedig 20 napja arra, hogy elbírálja az április elsejétől életbe lépő változást.

Ma már a Magyar Energia Hivatalnak semmilyen ráhatása nincs a végfelhasználói árakra, azt a jogszabály szabályozza - mondta Matos Zoltán, a MEH elnöke. "Személy szerint nem javasolnám, hogy szociális elemet vigyünk a gáz végfelhasználói árába" - mondta. Hozzátette: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a legszegényebbeknek alig 50 százaléka használ földgázt.

Az árváltozás végleges mértékét a dollár-forint árfolyamának alakulása és a földgáz, mint termék árváltozása befolyásolhatja. Azt a szolgáltatói kérelmet, ami a földgáz "meghatározott termékára" plusz a maximális kereskedelmi árrés fölött, illetve indokolatlan mértékben alatta van, a hivatal elutasítja és ármegállapító eljárást indít.

Az utolsó alkalom, amikor a hivatalnak ráhatása volt az árakra a januári árváltozást előzte meg. Matos Zoltán emlékeztetett arra, hogy akkor a szolgáltatók az elfogadott 252 milliárd forintnál 37 milliárd forinttal magasabb költséget akartak elfogadtatni a Magyar Energia Hivatallal. 2010 január elsejétől azonban négyéves periódusra új árszabályozási mechanizmus kezdődött, ami csak a rendszerhasználati díjakra és a maximális árrésre vonatkozik.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.