2014. június 30. 10:34

Módosította a távhőrendeletet a Fővárosi Közgyűlés hétfői ülésén, e szerint a Budapest területén működő távhőszolgáltatók a hőellátási módtól függetlenül kötelesek megfizetni a Főtáv Zrt.-nek az általános hődíjtarifát.

A javaslatban ismertették, hogy a távhőszolgálatás hőátalakítással és hőátalakítás nélkül valósulhat meg, a két tarifa azonban eltér egymástól. A hőátalakítás nélküli szolgáltatásra a teljesítményalapú tarifa vonatkozik, aminek az alapdíja és hődíja jelentősen olcsóbb, mint a hőátalakítással megvalósulóé.

Az eddigi szabályozás lehetővé tette, hogy felhasználói üzemeltetésű hőközpont létesítését követően "tömegesen térjenek át" a teljesítményalapú tarifára, aminek az lenne a következménye, hogy a távhőszolgáltatók hődíj-árbevétele jelentős mértékben csökkenne.

Eddig az olcsóbb, teljesítményalapú tarifát kevesen vették igénybe. Néhány gazdasági társaság piacszerzési céllal, a hődíjban rejlő különbséget kihasználva igyekszik rávenni a közös képviseleteket a saját üzemeltetésű hőközpont létesítésére. A díjkülönbséget semmi nem indokolja, mivel az adott hőmérséklet eléréséhez ugyanannyi gázt kell elégetni. A Főtávnak közel 5 milliárd forinttal csökkenne a hődíjárbevétele, ha minden lakossági fogyasztó tarifát váltana, intézmények esetén pedig további 785 millió forint bevételkiesés keletkezne - olvasható a javaslatban.

A módosítást előzőleg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és a Fővárosi Kormányhivatal fogyasztóvédelmi felügyelősége sem kifogásolta.

Az előterjesztő György István főpolgármester-helyettes kérdésekre válaszolva elmondta, hogy a módosítással nem ér senkit hátrány azok közül sem, akik már beléptek a saját üzemeltetésű rendszerbe; emellett a fogyasztókat meg kívánják védeni a rendszer kiépítése miatti eladósodástól. A javaslatot 24 igen és 7 ellenzéki tartózkodás mellett fogadták el.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.