TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Módosította a távhőrendeletet a Fővárosi Közgyűlés hétfői ülésén, e szerint a Budapest területén működő távhőszolgáltatók a hőellátási módtól függetlenül kötelesek megfizetni a Főtáv Zrt.-nek az általános hődíjtarifát.

A javaslatban ismertették, hogy a távhőszolgálatás hőátalakítással és hőátalakítás nélkül valósulhat meg, a két tarifa azonban eltér egymástól. A hőátalakítás nélküli szolgáltatásra a teljesítményalapú tarifa vonatkozik, aminek az alapdíja és hődíja jelentősen olcsóbb, mint a hőátalakítással megvalósulóé.

Az eddigi szabályozás lehetővé tette, hogy felhasználói üzemeltetésű hőközpont létesítését követően "tömegesen térjenek át" a teljesítményalapú tarifára, aminek az lenne a következménye, hogy a távhőszolgáltatók hődíj-árbevétele jelentős mértékben csökkenne.

Eddig az olcsóbb, teljesítményalapú tarifát kevesen vették igénybe. Néhány gazdasági társaság piacszerzési céllal, a hődíjban rejlő különbséget kihasználva igyekszik rávenni a közös képviseleteket a saját üzemeltetésű hőközpont létesítésére. A díjkülönbséget semmi nem indokolja, mivel az adott hőmérséklet eléréséhez ugyanannyi gázt kell elégetni. A Főtávnak közel 5 milliárd forinttal csökkenne a hődíjárbevétele, ha minden lakossági fogyasztó tarifát váltana, intézmények esetén pedig további 785 millió forint bevételkiesés keletkezne - olvasható a javaslatban.

A módosítást előzőleg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és a Fővárosi Kormányhivatal fogyasztóvédelmi felügyelősége sem kifogásolta.

Az előterjesztő György István főpolgármester-helyettes kérdésekre válaszolva elmondta, hogy a módosítással nem ér senkit hátrány azok közül sem, akik már beléptek a saját üzemeltetésű rendszerbe; emellett a fogyasztókat meg kívánják védeni a rendszer kiépítése miatti eladósodástól. A javaslatot 24 igen és 7 ellenzéki tartózkodás mellett fogadták el.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.