<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az orosz energiaügyi miniszter ismét arra figyelmeztetett, hogy az Oroszország és az európai uniós országok közötti gázszállítási szerződések nem terjednek ki a reexportra.

Alekszandr Novak a Handelsblatt című német napilapnak adott, pénteken megjelent nyilatkozatában gyakorlatilag megfenyegette a Nyugatot a gázszállítások megszakításával, ha az uniós országok továbbra is eladnak orosz földgázt Ukrajnának.

"Moszkva azt reméli, hogy európai partnerei betartják szerződéses kötelezettségeiket. Csak így garantálható a folyamatos szállítás az európai fogyasztóknak" - mondta az orosz miniszter.

Novak kemény hangvételű szavai röviddel azelőtt hangzottak el, hogy több hónap szünet után péntek délután Berlinben kezdődnek újra a háromoldalú tárgyalások az Ukrajnába irányuló orosz földgáz problémaköréről. Alekszandr Novak és ukrán partnere, Jurij Prodan között Günther Oettinger, az Európai Unió energiaügyi biztosa közvetít. Elképzelhető, hogy Alekszej Miller, a Gazprom orosz gázipari vállalat vezérigazgatója is részt vesz a megbeszéléseken.

Az Európai Bizottság álláspontja szerint az Ukrajnába irányuló, Magyarországon, Lengyelországon és Szlovákián keresztül megvalósuló gázszállításról kötött szerződések törvényesek. Szlovákiából 26 millió, Lengyelországból 5, Magyarország felől pedig (a maximálisan lehetséges 16,8 millió helyett) 3-4 millió köbméter földgáz érkezett naponta Ukrajnába.

Az FGSZ Földgázszállító Zrt. csütörtökön 18 órától határozatlan időre megszakította az Ukrajna felé a földgázszállítást a Testvériség vezetéktől független távvezetéken.  A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ezt követően közölte, hogy a kormány további intézkedéseket tesz a magyar lakosság biztonságos gázellátása érdekében, a magyar gáztárolók feltöltése az elsődleges, mindent megelőző cél.

Orosz és ukrán hírportálok beszámolóikban rendre megemlítették, hogy hétfőn Budapesten Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyalt a Gazprom vezérigazgatója.

Alekszej Miller a nyáron óva intette az uniós partnerek az orosz földgáz ukrajnai reexportjától, mondván, orosz gázimportjuk zavartalanságát veszélyeztetik.

Korábbi tájékoztatás szerint Berlinben a háromoldalú tárgyaláson az orosz földgáz ukrajnai szállításával és az energetikai biztonsággal összefüggő kérdésekről lesz szó. Oroszország, Ukrajna és az Európai Unió képviselői áprilistól június közepéig tárgyaltak, de az egyeztetések eredménytelenek maradtak. Kijev ragaszkodik a gázár drasztikus csökkentéséhez, különben nem hajlandó törleszteni 5,2 milliárd dolláros adósságát. Oroszország - a vámtarifa eltörlése révén - árengedményt ajánlott fel, de Kijevnek nem tetszik sem az árcsökkentés mechanizmusa, sem a felkínált 100 dolláros mérték.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.