2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) által nemrég meghirdetett, új uniós pályázati kiírásokban jelentősen erősödött az előleg szerepe a cash-flow nehézségek kezelésére, a gazdaságfejlesztési pályázatok esetében például az igényelhető előleg mértéke 40 százalékra emelkedett - mutat rá Márkus Csaba, a Deloitte Zrt. EU-tanácsadási üzletágának igazgatója.

A kutatás-fejlesztési pályázatok esetében az előleg és az időközi kifizetések összege együttesen akár a megítélt támogatás 90 százalékát is elérheti - teszi hozzá a szakember.

Márkus Csaba szerint további számottevő változást jelent, hogy a nagyvállalatok számára is elérhető pályázatok esetében a pályázónak immár elég vagy csak az árbevételre, vagy csak a munkavállalók létszámára vonatkozóan vállalást tennie, ami jóval nagyobb mozgásteret biztosít az eddigieknél.

A harmadik kedvező változás, hogy a pályázatoknál a vállalt árbevétel-növekedése helyett immár akár százalékosan meghatározott - nagyvállalatok esetében például 10 százalékos mértékű - árbevétel-csökkenés is elfogadott. A módosítás alapvetően igyekszik megfelelni a jelenlegi gazdasági környezet diktálta feltételeknek - vélekedik Márkus Csaba.

A tanácsadó szerint újabb fontos könnyítés, hogy az eddig előírt, két lezárt üzleti év helyett immár elegendő egy is a pályázók számára.

Az ötödik, egyértelműen pozitív módosításnak a szakértő azt tartja, hogy a legalább 2 milliárd forint elszámolható költségű projekteket a hazai finanszírozású, egyedi kormánydöntésen alapuló támogatási rendszerből (EKD) az elképzelés szerint intézményesen is átirányítanák a társfinanszírozott, úgynevezett "kis EKD" kiírásba. Ez a kiírás ugyan potenciálisan nagyobb támogatási összeget biztosít a megvalósítandó projekt számára, mégis kevésbé rugalmas az EKD rendszeréhez képest - teszi hozzá.

Márkus Csaba szerint kedvező folyamatokat indíthatna el, ha a pályázó vállalatok a jövőben divízió-, vagy üzletág-szintű vállalásokat is tehetnének, hiszen egy nagyobb vállalat az egyes piaci szegmenseket megcélzó projektjeire általában könnyebben vállal kötelezettséget, mintha azt a cég egészére vonatkozóan kellene megtennie.

Ugyancsak célszerű lenne, ha a társfinanszírozott pályázatokon elnyert támogatásokat a jövőben más állami támogatásokkal is kombinálni lehetne - vélekedik a Deloitte tanácsadója.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!