2009. január 22. 11:49

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) által nemrég meghirdetett, új uniós pályázati kiírásokban jelentősen erősödött az előleg szerepe a cash-flow nehézségek kezelésére, a gazdaságfejlesztési pályázatok esetében például az igényelhető előleg mértéke 40 százalékra emelkedett - mutat rá Márkus Csaba, a Deloitte Zrt. EU-tanácsadási üzletágának igazgatója.

A kutatás-fejlesztési pályázatok esetében az előleg és az időközi kifizetések összege együttesen akár a megítélt támogatás 90 százalékát is elérheti - teszi hozzá a szakember.

Márkus Csaba szerint további számottevő változást jelent, hogy a nagyvállalatok számára is elérhető pályázatok esetében a pályázónak immár elég vagy csak az árbevételre, vagy csak a munkavállalók létszámára vonatkozóan vállalást tennie, ami jóval nagyobb mozgásteret biztosít az eddigieknél.

A harmadik kedvező változás, hogy a pályázatoknál a vállalt árbevétel-növekedése helyett immár akár százalékosan meghatározott - nagyvállalatok esetében például 10 százalékos mértékű - árbevétel-csökkenés is elfogadott. A módosítás alapvetően igyekszik megfelelni a jelenlegi gazdasági környezet diktálta feltételeknek - vélekedik Márkus Csaba.

A tanácsadó szerint újabb fontos könnyítés, hogy az eddig előírt, két lezárt üzleti év helyett immár elegendő egy is a pályázók számára.

Az ötödik, egyértelműen pozitív módosításnak a szakértő azt tartja, hogy a legalább 2 milliárd forint elszámolható költségű projekteket a hazai finanszírozású, egyedi kormánydöntésen alapuló támogatási rendszerből (EKD) az elképzelés szerint intézményesen is átirányítanák a társfinanszírozott, úgynevezett "kis EKD" kiírásba. Ez a kiírás ugyan potenciálisan nagyobb támogatási összeget biztosít a megvalósítandó projekt számára, mégis kevésbé rugalmas az EKD rendszeréhez képest - teszi hozzá.

Márkus Csaba szerint kedvező folyamatokat indíthatna el, ha a pályázó vállalatok a jövőben divízió-, vagy üzletág-szintű vállalásokat is tehetnének, hiszen egy nagyobb vállalat az egyes piaci szegmenseket megcélzó projektjeire általában könnyebben vállal kötelezettséget, mintha azt a cég egészére vonatkozóan kellene megtennie.

Ugyancsak célszerű lenne, ha a társfinanszírozott pályázatokon elnyert támogatásokat a jövőben más állami támogatásokkal is kombinálni lehetne - vélekedik a Deloitte tanácsadója.

MTI/Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.