Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Történetének leggyengébb évét zárta tavaly a Raiffeisen Bank, melynek vezetői szerint most már csak jobb jöhet. A bank tavaly leírta az elszámoltatással kapcsolatos költségeket, miközben a legfontosabb területeken már javultak a számai.

Nem zárt jó évet a Raiffeisen Bank, mondta el a pénzintézet mai sajtótájékoztatóján a vállalat vezérigazgatója, Heinz Wiedner. A bank 114,7 milliárd forint adózás utáni veszteséggel zárt tavaly, míg 2013-ban még csak 31,2 milliárd forint volt a mínusz. A pénzintézet tavalyi negatív teljesítményére a rendkívüli tételek (a bankadó és az elszámolás) hatott legjelentősebben.

Mint az elhangzott, a bank működési eredményei is 14 százalékkal visszaestek. Ezen belül a nettó kamatbevételek terén volt a legnagyobb összegszerű gyengülés. Emögött az alacsonyabb kamatkörnyezet mellett a fair bankokról szóló törvény áll, utóbbi a kamatmarzsot szabályozza.


Heinz Wiedner hangsúlyozta, hogy a bank tulajdonosai stratégiai piacként tekintenek Magyarországra, és nem tervezik a kivonulást. Újságírói kérdésre a vezető azt is elmondta, nincs tudomása arról, hogy a magyar kormány tárgyalt volna a magyarországi leánybank megvételéről.

A bank az idei évben jelentős költségcsökkentő programot kíván végrehajtani, amely a 2015-ös év eredményeit még visszafoghatja. Ugyanakkor ezek az erőfeszítések, illetve a várhatóan csökkenő bankadónak köszönhetően 2016-tól újra nyereséget várnak.

A kockázatok kapcsán Heinz Wiedner elmondta, hogy jelenleg nem látnak komoly veszélyt, a nemteljesítő hitelek aránya ugyanis elkezdett csökkenni, a korábbi ilyen kihelyezések esetén pedig 72 százalékban fedezetet képeztek rá. A banknál tavaly komoly, 455 millió eurós tőkeemelést hajtottak végre, így a tőkehelyzetük nagyon stabil.

A vállalatvezető optimizmusát az is táplálta , hogy a bank megerősítette a piaci pozícióit a vállalati szegmensben. Mint azt Kemenczey Ferenc vezérigazgató-helyettes kiemelte a bank piacvezető exportfinanszírozásban. A Növekedési Hitelprogram keretében pedig 61,3 millió euró új hitelt helyeztek ki.

Ralf Cymanek a lakossági üzletág vezetője elmondta, hogy a devizahitelesekkel a tervek szerint halad az elszámolás, amelynek költségeit a tavalyi évben már leírták. Újságírói kérdésre a vezető elmondta, hogy az új szabályozás miatt a forintosítást követően erős korlátok közé szorítják. Így nem látják indokoltnak, hogy más bankok ügyfeleit agresszív eszközökkel átcsábítsák. Megemlítette azt is, hogy vannak olyan piaci szereplők, amelyek komoly árversenyre készülnek, ám a bank ebbe nem kíván belemenni. Azt azonban hangsúlyozta, hogy a jelenlegi ügyfelek attraktív ajánlatot fognak a banktól kapni, őket ugyanis nem szeretnék elveszíteni.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.