TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Történetének leggyengébb évét zárta tavaly a Raiffeisen Bank, melynek vezetői szerint most már csak jobb jöhet. A bank tavaly leírta az elszámoltatással kapcsolatos költségeket, miközben a legfontosabb területeken már javultak a számai.

Nem zárt jó évet a Raiffeisen Bank, mondta el a pénzintézet mai sajtótájékoztatóján a vállalat vezérigazgatója, Heinz Wiedner. A bank 114,7 milliárd forint adózás utáni veszteséggel zárt tavaly, míg 2013-ban még csak 31,2 milliárd forint volt a mínusz. A pénzintézet tavalyi negatív teljesítményére a rendkívüli tételek (a bankadó és az elszámolás) hatott legjelentősebben.

Mint az elhangzott, a bank működési eredményei is 14 százalékkal visszaestek. Ezen belül a nettó kamatbevételek terén volt a legnagyobb összegszerű gyengülés. Emögött az alacsonyabb kamatkörnyezet mellett a fair bankokról szóló törvény áll, utóbbi a kamatmarzsot szabályozza.


Heinz Wiedner hangsúlyozta, hogy a bank tulajdonosai stratégiai piacként tekintenek Magyarországra, és nem tervezik a kivonulást. Újságírói kérdésre a vezető azt is elmondta, nincs tudomása arról, hogy a magyar kormány tárgyalt volna a magyarországi leánybank megvételéről.

A bank az idei évben jelentős költségcsökkentő programot kíván végrehajtani, amely a 2015-ös év eredményeit még visszafoghatja. Ugyanakkor ezek az erőfeszítések, illetve a várhatóan csökkenő bankadónak köszönhetően 2016-tól újra nyereséget várnak.

A kockázatok kapcsán Heinz Wiedner elmondta, hogy jelenleg nem látnak komoly veszélyt, a nemteljesítő hitelek aránya ugyanis elkezdett csökkenni, a korábbi ilyen kihelyezések esetén pedig 72 százalékban fedezetet képeztek rá. A banknál tavaly komoly, 455 millió eurós tőkeemelést hajtottak végre, így a tőkehelyzetük nagyon stabil.

A vállalatvezető optimizmusát az is táplálta , hogy a bank megerősítette a piaci pozícióit a vállalati szegmensben. Mint azt Kemenczey Ferenc vezérigazgató-helyettes kiemelte a bank piacvezető exportfinanszírozásban. A Növekedési Hitelprogram keretében pedig 61,3 millió euró új hitelt helyeztek ki.

Ralf Cymanek a lakossági üzletág vezetője elmondta, hogy a devizahitelesekkel a tervek szerint halad az elszámolás, amelynek költségeit a tavalyi évben már leírták. Újságírói kérdésre a vezető elmondta, hogy az új szabályozás miatt a forintosítást követően erős korlátok közé szorítják. Így nem látják indokoltnak, hogy más bankok ügyfeleit agresszív eszközökkel átcsábítsák. Megemlítette azt is, hogy vannak olyan piaci szereplők, amelyek komoly árversenyre készülnek, ám a bank ebbe nem kíván belemenni. Azt azonban hangsúlyozta, hogy a jelenlegi ügyfelek attraktív ajánlatot fognak a banktól kapni, őket ugyanis nem szeretnék elveszíteni.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.