TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

2016 a kiegyensúlyozott növekedés éve volt, a Raiffeisen Bank 15,7 milliárd forintos profitot ért el, hangzott el a pénzintézet szerdai sajtótájékoztatóján. Ezzel megduplázta az egy évvel korábbihoz képest az eredményét a bank.

Jól teljesített a 2016-os évben a Raiffeisen Bank, amely megduplázta teljesítményét, és 15,7 milliárdos profitot ért el. A pénzintézet működési bevétele 78 milliárd forintot tett ki, amely minimális visszaesés az egy évvel korábbi 78,8 milliárdhoz képest. A kamatkörnyezet miatt a bank nettó kamateredménye 10 százalékkal visszaesett, ezt azonban ellensúlyozták a megugró nettó kereskedési eredménnyel.

A korábbi évek jelentős céltartalék képzése ezúttal nem húzta le a bank eredményét, így ez is hozzájárult a nyereség növekedéséhez. Az eredmények javulását segítette az is, hogy a korábban megkezdett költségcsökkentő program beért, hiszen a működési költségek 21 százalékkal csökkentek.

A portfólió tisztítási stratégiának köszönhetően a nemteljesítő hitelek (NPL) állománya 40 százalékkal (közel 100 milliárd forinttal) csökkent, 232 milliárd forintról 133 milliárd forintra. Heinz Wiedner, a bank vezérigazgatója az eredményeket ismertető sajtótájékoztatón azt is hangsúlyozta, hogy a bank helyzete minden szempontból stabil. A bank jól tőkésített és kényelmesen teljesíti a tőkemegfelelési és likviditási mutatókra vonatkozó előírásokat.

Heinz Wiedner azt is hangsúlyozta, hogy a bank tovább kívánja fejleszteni szolgáltatásait, így a digitális szolgáltatás terén további újdonságok várhatóak majd. Emellett kiemelt figyelmet fordítanak majd a folyamat és költséggazdálkodásra. A kockázati költségek várhatóan továbbra is alacsonyak maradnak. Itt már csak azért sem várható komoly változás, mert a bank a kockázatos és a nemteljesítő hitelekre megképezték a céltartalékokat. A nemteljesítő állományok kapcsán nagy csomagok értékesítését nem tervezik, ugyanakkor kisebb állományt eladhatnak.

Heinz Wiedner elmondta, hogy a betét-hitel mutató viszonylag alacsony, azonban a piaci helyzetben és kamatkörnyezetben komoly változást nem várnak.

A lakossági piacon jelentős növekedést értek el a jelzáloghitelek piacán, ez elsősorban a saját ügyfélkörnek kihelyezett hiteleknek köszönhető. Emellett siker sztori volt a biztosítási termékek értékesítése is, amelyben 26 százalékos növekedést értek el. Az MNB-nek azzal a törekvésével, mely transzparens és fogyasztóbarát lakossági hitelezést szeretnének, a Raiffeisen szerint kifejezetten üdvözlendő, ezek közül Ralf Cymanek a bank lakosságért felelős vezérigazgató-helyettese kiemelt például a pozitív adóslistát is. Néhány kérdésben természetesen nincs egyetértés, ezekről a Bankszövetség és az MNB egyeztet. Nem tartják például életszerűnek, hogy a bank a versenytársainak ajánlatait ismertessék az ügyfelekkel.

A Raiffeisen Bank továbbra is a három legnagyobb bank között van  a prémium szegmensben, több, mint 32 ezer ügyféllel, hangsúlyozta Ralf Cymanek. Elmondta azt is, hogy a KKV szektorban a hitelezés maradt a fő terület, számottevő növekedést tudtak itt elérni, többek között a három legnagyobb között állnak ügyfélszerzésben.

Kemenczey Ferenc a bank vállalati és pénzügyi intézmények területért felelős vezérigazgató-helyettese megerősítette, hogy ez a terület továbbra is kulcsfontosságú a Raiffeisen számára. A bank sikeresen teljesítette az MNB Piaci Hitel Programjában tett vállalását a nettó KKV hitelállomány növelésében. A vezető elmondta, hogy a hitelkihelyezésnél több területen is igen sikeresek voltak, például a projektfinanszírozásban igazi boom volt, amelyet sikeresen használtak ki. Emellett a treasury üzletáguk továbbra is jól teljesített. A bank emellett az EXIM Bank egyik legnagyobb partnereként a piacvezetők között van az exportfinanszírozásban is.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.