Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

2016 a kiegyensúlyozott növekedés éve volt, a Raiffeisen Bank 15,7 milliárd forintos profitot ért el, hangzott el a pénzintézet szerdai sajtótájékoztatóján. Ezzel megduplázta az egy évvel korábbihoz képest az eredményét a bank.

Jól teljesített a 2016-os évben a Raiffeisen Bank, amely megduplázta teljesítményét, és 15,7 milliárdos profitot ért el. A pénzintézet működési bevétele 78 milliárd forintot tett ki, amely minimális visszaesés az egy évvel korábbi 78,8 milliárdhoz képest. A kamatkörnyezet miatt a bank nettó kamateredménye 10 százalékkal visszaesett, ezt azonban ellensúlyozták a megugró nettó kereskedési eredménnyel.

A korábbi évek jelentős céltartalék képzése ezúttal nem húzta le a bank eredményét, így ez is hozzájárult a nyereség növekedéséhez. Az eredmények javulását segítette az is, hogy a korábban megkezdett költségcsökkentő program beért, hiszen a működési költségek 21 százalékkal csökkentek.

A portfólió tisztítási stratégiának köszönhetően a nemteljesítő hitelek (NPL) állománya 40 százalékkal (közel 100 milliárd forinttal) csökkent, 232 milliárd forintról 133 milliárd forintra. Heinz Wiedner, a bank vezérigazgatója az eredményeket ismertető sajtótájékoztatón azt is hangsúlyozta, hogy a bank helyzete minden szempontból stabil. A bank jól tőkésített és kényelmesen teljesíti a tőkemegfelelési és likviditási mutatókra vonatkozó előírásokat.

Heinz Wiedner azt is hangsúlyozta, hogy a bank tovább kívánja fejleszteni szolgáltatásait, így a digitális szolgáltatás terén további újdonságok várhatóak majd. Emellett kiemelt figyelmet fordítanak majd a folyamat és költséggazdálkodásra. A kockázati költségek várhatóan továbbra is alacsonyak maradnak. Itt már csak azért sem várható komoly változás, mert a bank a kockázatos és a nemteljesítő hitelekre megképezték a céltartalékokat. A nemteljesítő állományok kapcsán nagy csomagok értékesítését nem tervezik, ugyanakkor kisebb állományt eladhatnak.

Heinz Wiedner elmondta, hogy a betét-hitel mutató viszonylag alacsony, azonban a piaci helyzetben és kamatkörnyezetben komoly változást nem várnak.

A lakossági piacon jelentős növekedést értek el a jelzáloghitelek piacán, ez elsősorban a saját ügyfélkörnek kihelyezett hiteleknek köszönhető. Emellett siker sztori volt a biztosítási termékek értékesítése is, amelyben 26 százalékos növekedést értek el. Az MNB-nek azzal a törekvésével, mely transzparens és fogyasztóbarát lakossági hitelezést szeretnének, a Raiffeisen szerint kifejezetten üdvözlendő, ezek közül Ralf Cymanek a bank lakosságért felelős vezérigazgató-helyettese kiemelt például a pozitív adóslistát is. Néhány kérdésben természetesen nincs egyetértés, ezekről a Bankszövetség és az MNB egyeztet. Nem tartják például életszerűnek, hogy a bank a versenytársainak ajánlatait ismertessék az ügyfelekkel.

A Raiffeisen Bank továbbra is a három legnagyobb bank között van  a prémium szegmensben, több, mint 32 ezer ügyféllel, hangsúlyozta Ralf Cymanek. Elmondta azt is, hogy a KKV szektorban a hitelezés maradt a fő terület, számottevő növekedést tudtak itt elérni, többek között a három legnagyobb között állnak ügyfélszerzésben.

Kemenczey Ferenc a bank vállalati és pénzügyi intézmények területért felelős vezérigazgató-helyettese megerősítette, hogy ez a terület továbbra is kulcsfontosságú a Raiffeisen számára. A bank sikeresen teljesítette az MNB Piaci Hitel Programjában tett vállalását a nettó KKV hitelállomány növelésében. A vezető elmondta, hogy a hitelkihelyezésnél több területen is igen sikeresek voltak, például a projektfinanszírozásban igazi boom volt, amelyet sikeresen használtak ki. Emellett a treasury üzletáguk továbbra is jól teljesített. A bank emellett az EXIM Bank egyik legnagyobb partnereként a piacvezetők között van az exportfinanszírozásban is.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.