<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p


			
		

Az interim menedzserek közel harmada 50-99, másik harmada 100-149 ezer forintot keres naponta egy nemrégiben nyilvánosságra hozott kutatás szerint. Ezek a szakemberek határozott időre állnak rendelkezésre abban az esetben, ha egy állandó munkakörben keletkező hiányt pótolni kell, illetve stratégiai-projekt megoldást nyújtanak egy-egy cég számára.

Sok esetben jól jöhetnek a beugró menedzserek

Átlagosan 75-125 ezer napidíjat számláznak az interim menedzserek munkájáért – derült ki egy nemrégiben készített felmérés adataiból. Ezek a vezetők egy állandó munkakörben fellépő hiányt pótolnak vagy stratégia-, projekt megoldást nyújtanak a vállalatok számára.

Az összeg elsőre talán soknak tűnik, ugyanakkor azt is számításba kell venni, milyen költségeket jelent egy "normál", alkalmazott vezető a társaság számára (bruttó bér plusz bónusz, járulékok, tréning, cafetéria, szolgálati gépkocsi, mobiltelefon, notebook, fejvadász díja a keresésért, végkielégítés és a többi).

Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy természetesen egy alkalmazott vezető a szabadsága, külföldi útja, tréning ideje alatt is kapja a fizetését, míg az interim menedzser munkájáért szigorúan csak a ledolgozott napok száma alapján történik térítés, és nincsenek egyéb rejtett költségek. A férfiak ezen a területen is többet keresnek női kollégáiknál – akik közül egyébként sokkal kevesebben vannak ezen a pályán -: míg a gyengébbik nem képviselői áltagosan 90, addig az urak 111 ezer forint napidíjat tehetnek zsebre.

Hazánkban is egyre népszerűbb ez a szakma

Bár az interim menedzsment hazánkban még gyerekcipőben jár, az látható, hogy növekszik az ilyen megbízást vállalók száma. Az viszont nagyon nehéz kérdés, mennyit tehet ki a számuk, hiszen az interim menedzserek nagy hányada személyes kapcsolatain, hálózatrendszerén keresztül kapja megbízásait.

Az sokat elárul erről, hogy a kutatást végző Hungarian Interim Management szolgáltató társaság adatbázisában 2003-ban még csak száz ilyen szakember szerepelt, míg 2008 októberében számuk már meghaladja a nyolcszázat. Ugyanakkor közülük szakmánként csupán 15-20 azoknak a száma, akik ténylegesen az interim menedzsment karriert, életformát választották, és készek arra, hogy projektről projektre újabb és újabb tapasztalatokat szerezzenek.

Sokkal kevesebb a női interim menedzser

Mint arra már korábban utaltunk, az interim menedzsment területén sokkal több a férfi, mint a nő. A náluk regisztrált vezetők aránya 72-28 százalék a férfiak javára. Pedig a nők természetüknél fogva sok olyan tulajdonsággal rendelkeznek, amelyek révén kiváló interim menedzser válhat belőlük: általában jó a beleérző képességük és magasabb emocionális intelligenciával rendelkeznek, az árnyalatnyi különbségeket is érzékelik a különböző vállalati kultúrákban, jó a kapcsolatteremtő képességük és tehetséges hálózatépítők. Rugalmasak, több feladatot is képesek egyidejűleg elvégezni és könnyen alkalmazkodnak – vélik a kutatás készítői.

A két legfőbb terület, ahol az interim menedzsment szolgáltatást széleskörűen alkalmazzák, a gyártás/autóipar, illetve az FMCG (gyorsan forgó áruk piaca) területek. Emellett a kutatás alapján a gyógyszeriparban is gyakori az interim menedzsment igénybevétele.

A szülési szabadságra menőket is pótolni tudják

A kutatás alkalmával rákérdeztek arra is, hogy az interim menedzserek legutóbbi megbízása mennyi ideig szólt. A felmérést végző cég tapasztalata szerint az interim projektek átlagos időtartama hét hónap. Megállapítható, hogy 3-4 hónaposak a gap menedzsmentet, a hiány helyzetet megoldó feladatok.Előfordult például, hogy egy cégnél egyik napról a másikra a főkönyvelő kiesett a munkából, a szakmai irányításban hiány keletkezett, így itt is nagy segítség volt az interim menedzser azonnali "beugrása" az új, végleges vezető munkatárs megtalálásáig.

Hosszabb gap menedzsment projektre például abban az esetben szokott egyre gyakrabban sor kerülni, amikor egy vezető munkatárs szülési szabadságra megy, de már előre tudja, hogy körülbelül 6-12 hónap múlva vissza kíván térni munkahelyére.

A negyvenen túliaknak megoldás lehet

A vizsgálat egyik kiemelkedően érdekes és fontos vonatkozása az életkor. Erőteljesen kialakulóban van a negyven éven felüliek interim menedzsment generációja, akik tudatosan építik és vállalják az interim koncepció speciális karrier- és életmód világát. Ezzel például a munka és a magánélet egyensúlyának kialakításában is sikeresebbek lehetnek.

Egy másik fontos szempont, hogy az interim menedzsment bevetése a válság kezelésének és a megújulásoknak egyik leghatékonyabb útja lehet, ami látszik az elmúlt hónapok nemzetközi tapasztalataiból is.

Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.