Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A piaci koncentrációnak köszönhetően az elmúlt egy évben változatlanok voltak az élelmiszerárak, miközben a háztartási vegyi áru olcsóbb lett. A bolttípusok közül élelmiszernél a diszkontok és a hazai láncok növelték piaci részesedésüket, az önálló kis boltok rovására, derül ki az ACNielsen piackutatócég felméréséből.

A megszorító intézkedések hatásai

A megszorító intézkedések hatásának megismerése érdekében az ACNielsen összehasonlította az elmúlt négy évben az augusztus-novemberi időszakok átlagos fogyasztói árait. Élelmiszernél megállapították, hogy általában a négy évvel korábbi szinten mozognak az árak. Háztartási vegyi árunál pedig tavaly átlagosan 10 százalék körüli csökkenést tártak fel, a négy évvel ezelőtti átlagárakhoz képest. Ezek az átlagok azonban egész Magyarországra vonatkoznak. Egyes bolttípusokban, illetve termékcsoportokban ettől jelentősen eltérően mozoghatnak az árak. Az ACNielsen piackutatóinak tapasztalatai szerint a kereskedelem koncentrációja, a modern bolttípusok előretörése, és a vele járó sok akció okozza az átlagos fogyasztói árak stabilitását, sőt némi csökkenését.

Az ACNielsen által felmért 86 élelmiszer kategória együttes évi forgalma meghaladja az 1 050 milliárd forintot. A top 10 típusra az összes bolti eladás több mint 50 százaléka jut. Itt általában emelkedett az értékesítés; egyetlen kivétel a szénsavas üdítőital. A forgalom nagyságát tekintve listavezető feldolgozott húskészítmény mutatója plusz 9, majd a sör következik 1, a sajt pedig 10 százalékkal. A szénsavas üdítő mutatója mínusz 1 százalék, ami gyakorlatilag stagnálást jelent.

Az ACNielsen által vizsgált 57 háztartási vegyiáru kategória együttes évi forgalma meghaladja a 250 milliárd forintot. Hasonlóan az élelmiszerekhez a legkeresettebb tíz termékre a teljes forgalom 50 százaléknál nagyobb része jut. A növekedési index itt kivétel nélkül mindegyik termékcsoportnál pozitív. A legnagyobb forgalmú mosópor piaca értékben 6 százalékkal bővült. A sorrendben következő toalett papíré és nadrágpelenkáé 9-9, dezodoré és általános tisztítóké 6-6, öblítőé 11, tusfürdőé 6, samponé 4, fogkrémé 1, mosogatószereké pedig 3 százalékkal.

Erősödő diszkontok, hazai láncok és drogériák

A hipermarketek fontos jellemzője, hogy az ACNielsen által mért kategóriákból a háztartási vegyiáru értékben mért forgalmából igen magas arányban, 38 százalékkal részesednek 2005 november-2006 október között. Itt a növekedés egyelőre minimális. Élelmiszerből a hipermarketek részaránya 28 százalék, és lényegében szintén stagnál. A hipermarket piaci részesedésének növekedési üteme jórészt azért lassul, mert az újabban nyitott üzletek a korábbi évekhez képest kisebb alapterületűek. Hiszen egy új, 3000 négyzetméteres hipermarkettel nem lehet akkora forgalmat, illetve növekedést elérni, mint egy 10000 négyzetméteressel.

A diszkontok fontos jellemzője, hogy különösen az élelmiszerek forgalmazásában erősítették pozíciójukat: 18 százalékra növelték piaci részesedésüket 2005 november-2006 októberben, az előző hasonló időszak 16 százalékával szemben. A diszkontok pozíciója azért erősödik, mert a két éve kialakult bolthálózat erőviszonyait megbolygatta a Lidl piacra lépése. Már 60-nál több üzletet nyitott, amivel érzékelhetően befolyásolja a csatorna piaci részesedését. Másrészt versenytársait is új üzletek nyitására ösztönzi. Az Aldi várható piacra lépése tovább gerjeszti majd a versenyt.

A hipermarket és drogéria dominál a háztartási vegyiáru piacon, de a diszkont lehetővé teszi a beszerzést a vevők lakóhelye közelében. Az igényekhez rugalmasan alkalmazkodó kínálat, illetve a saját márkák terjeszkedése eredményezi, hogy a diszkont piaci részesedése háztartási vegyiáruból is növekszik.

Említést érdemel, hogy a hazai tulajdonban lévő láncok piaci részesedése élelmiszerből nőtt, háztartási vegyiáruból csökkent a szóban forgó időszakokban. Az ellentmondás azonban csak látszólagos. Élelmiszernél ugyanis érvényesül a hazai láncok előnye, amely szerint boltjaik a gyakori vásárlásoknak kedvezően, a lakóhelyek közelében működnek.

Kereskedelmi márkák növekvő piaci részesedése

A hard diszkontok terjeszkedésének egyik következménye, hogy növekszik a kereskedelmi márkás termékek piaci részesedése. Az ACNielsen által felmért élelmiszerekből a diszkont eladás 33 százaléka jutott saját márkás termékekre 2004 december-2005 novemberben, rá egy évre pedig már 45 százalék. Ez azt jelenti, hogy a diszkontok pénztárába kerülő minden 100 forintból majdnem a fele, 45 forint saját márkás termék eladásából származik. A magas arányban döntő szerepet játszik a Lidl terjeszkedése és a Plus választék-politikájának új stratégiája. A non-food kategóriákban is erősödtek a diszkontok kereskedelmi márkái: értékben mért eladásuk a diszkontokban az előző évben még 36, de 2005 november-2006 októberben már 46 százalék volt.

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.