TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2016. április 13. 03:04

Fennállása óta először lett nyereséges az első osztályban játszó felcsúti focicsapat mögött álló gazdasági társaság. Sikere akkora, hogy akár a legeredményesebbek is lehetnek a tavalyi beszámolók alapján.

2015-ben a Puskás Futball Kft., mely az első osztályban játszó klubot működtető gazdasági társaság, 259 millió forintos nyereséget realizált. Ezzel pedig lezárhatta az első nyereséges évét is a megalakulása óta, 2012-ben ugyanis 62 milliós veszteséggel nyitott, amit egy 146, majd egy 128 milliós mínusz követett.

A 2015-ös sikeres év "nagyságát" jól szemlélteti az, hogy ha a teljes NBI-es mezőnyt nézzük, akkor

sem 2014-ben, sem pedig 2013-ban nem volt olyan társaság, mely ennél nagyobb, vagy hasonló nagyságrendű nyereséget realizálhatott volna.

Tehát, ha a korábbi évek tendenciája uralja majd az NBI-es klubok tavalyi évét is, akkor szinte biztosra vehető a Puskás Futball Kft. gazdasági elsősége.

A tavalyi nyereséghez főként az járult hozzá, hogy több mint a duplájára tudták növelni nettó árbevételt: a 2014-es 706 millió után 1,445 milliárd forint folyt be a kasszába. Hasonló, milliárdot is meghaladó bevétele 2014-ben mindössze két gárdának volt, a Videotonnak és a Fradinak.

Az azonban, hogy minek köszönhető pontosan a növekedés, nem derül ki. A kiegészítő mellékletben ugyanis egyetlen szó erejéig sem térnek ki az árbevételek alakulására, összetételére.

A bevételek látványos megugrása mellett az anyagjellegű ráfordítások 43 százalékkal 325 millióra növekedtek, a személyi jellegűek pedig 24 százalékkal 744,5 millióra. Így üzemi szinten is már nyereséges lett a Puskás Futball Kft., 281,4 millió forinttal. Ebből a pénzügyi és a rendkívüli eredmény, valamint az adófizetési kötelezettség figyelembe vétele után 259 millió forintos tiszta nyereség maradt. Ezt a tulajdonos, vagyis A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány nem vette ki osztalékként, hanem bent hagyta a társaságban.

Noha eredmény szintjén impozáns számokat produkált a cég, érdemes a mérlegből is néhány tételt kiemelni.

Egy év alatt ugyanis közel az ötszörösére (!) növekedett a bankbetétekben elhelyezett pénzösszeg, 547 millió forint volt a kimutatás szerint.

Igaz, ezzel párhuzamos a pénztárban lévő összeg a korábbi 20,9 millióról 8,5-re apadt.

A mérleg forrás oldalán a 2015-ös nyereségnek köszönhetően a cég saját tőkéje 23,7 millióról 329,6-ra növekedett, miközben több mint a triplájára ugrott a kötelezettségek állománya: 111,5 millióról 358,4-re. Ez teljes egészében rövid lejáratú kötelezettséget takar, amin belül is a két legnagyobb tétel az áfa 122,1 millióval, valamint a vevőktől kapott előlegek 155 millió forinttal.

Székely Sarolta
mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.