2018. január 16. 05:13

A TV2 a Piramis révén hosszú évek után le tudta győzni hétköznapokon is az RTL Klubot. A csatornánál így a győztes csapaton ne változtass elvet követik.

Ahogy egy héttel ezelőtt beszámoltunk, az RTL Klub meglehetősen gyengén kezdte az évet, az esti műsorsávban ugyanis nem volt válaszuk. A TV2 vetélkedői, a Piramis és a Pénzt vagy éveket is nyerte a saját sávját, és ennek köszönhetően a főműsoridős időszakokat is behúzták. Erre, ahogy korábbi tévés összefoglalónkban utaltunk, tartósan erre csupán a kereskedelmi tévék indulása óta nem volt példa, 2000 óta pedig megrengethetetlennek tűnt az RTL dominanciája.

Az RTL Klub ugyan bedobhatta volna a talán szebb díszlettel rendelkező Fel című játékot, de mivel a hirdetési piac az év első két hónapjában hagyományosan nagyon gyenge, vélhetőleg nem akarnak "elpazarolni" egy ilyen értékes műsort. A Fal kontra Piramis csatájának persze az a pikantériája is meglenne, hogy a TV2 előbbi műsorról koppintotta a Stohl András vezette vetélkedőt.

Stohl András csúcsra járatta a vetélkedőt

A TV2 esetében, amely jócskán ki van tömve állami hirdetésekkel kevésbé szignifikáns, hogy mikor verik meg az RTL-t most jött úgymond el az idő. A sikert pedig nem szeretnék kiengedni a kezükből, ezért némileg meglepő lépésre szánták el magukat. Az eredetileg tervezettek szerint február közepén véget ért volna a játék, ám a Piramis kiemelkedő nézettségi eredményei miatt most azt a döntést hozta a csatorna, hogy műsoron tartják a vetélkedőt. A második széria február 12-én startol el.

Mint az a csatorna közleményében áll, Fischer Gábor, a TV2 Csoport programigazgatója azt mondta: "a nézettségi eredményeket és a nézői visszajelzéseket látva egyértelmű volt, hogy folytatjuk A Piramist. A január elején közzétett felhívásunkra minden képzeletet felülmúló számú jelentkezés érkezett. A TV2 történetében még nem volt példa arra, hogy ennyien akarjanak bekerülni egy vetélkedőbe. A hatalmas érdeklődésre való tekintettel szünet nélkül, azaz már február 12-től képernyőre tűzzük a játék második évadát, ami ismét rendkívüli izgalmakat tartogat!"

Sokkal kapkodóbbnak tűnik az RTL Klub viselkedése, bár hozzátehetjük, hogy míg ők voltak nyeregbe egy-egy meglepő lépés sokkal inkább stratégiai huszárvágásnak tűnt. Legutóbb például a Piramis ellen azt próbálták a nézőknek eladni, hogy felcserélték a Barátok közt és az Éjjel-nappal Budapest sorrendjét. Ezzel a probléma az volt, hogy az elmúlt egy év állandó műsorváltoztatásai miatt sokan vesztették el az érdeklődésüket, és hagytak fel a Berényi család történetének követésével.

Most egy újabb lépéssel igyekeznek menteni a menthetőt, hetente két részt is leadnak a Válótársak című sorozatból. A harmadik évad első része ugyan tudott kirobbanó számot hozni, a műsort azonban korábban szerették a nézők, így a keddi és a csütörtöki epizód némileg segíthet a nézettség feltornászásában. Igaz, így viszont a tervezettnél előbb fut ki a magyar sorozat, ezért február elején új műsor várható.

A csatorna közzétette azt is, hogy mi lesz ez. Mint közleményükben írják, A mi kis falunk című sorozat első évadának fergeteges sikere után ezzel vágna vissza az az RTL Klub. Szerintük a vidéki környezet és a számtalan külső felvétel 2018-ban is olyan keretbe helyezi a sorozatot, amely hétről-hétre garantálja a felhőtlen szórakozást és a tökéletes kikapcsolódást.

A Piramis sikerének köszönhetően a korábbi trend teljesen megfordult, a kereskedelmi célcsoportban ugyanis főműsoridőben (19-23 óra között) minden hétköznapot megnyert a TV2. Az RTL legerősebben csütörtökön szerepelt, amikor a fent említett Válótársak a saját műsorsávját megnyerte. Vélhetőleg ez is közrejátszott abban, hogy a sorozattal erősít a csatorna. Az RTL Klub ezúttal is csak a hétvégével vigasztalódhatott, amikor mindkét estét behúzták. Mivel azonban most a TV2 egyik nap sem betlizett, így a heti átlagot tekintve is megelőzték a versenytársukat.

2018 második hetében főműsoridőben a 18-49 évesek körében a TV2 átlagos közönségaránya 12,9 százalék lett, míg a képernyők előtt ülők 12,7 százaléka az RTL-t választotta. A F+ (6,4% SHR) továbbra is viszonylag jól teljesít, a Cool (3,9% SHR) viszont továbbra sincs kirobbanó formában. A középmezőny végén a Viasat3 (1,8% SHR) és a Duna TV (1,6% SHR) kullogott.

mfor.hu