<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

Az osztrákok kudarca Magyarországon, Az OMV feladja a Molért való harcot címekkel számoltak be a csütörtöki német üzleti és egyben politikai napilapok arról, hogy az osztrák olaj- és gázipari konszern visszalépett a Mol felvásárlásától.

A legtekintélyesebb német üzleti lap, a Handelsblatt interjút közölt Wolfgang Ruttenstorferrel, az osztrák cég vezérigazgatójával, már a címben kiemelve: Ruttenstorf szerint a felvásárlás immár nem éri meg.

Az interjúban a vezérigazgató azt hangoztatta: az OMV fő célja a tervezett felvásárlással az volt, hogy egyesítsék a két vállalat finomítóinak kapacitásait. Szavai szerint az Európai Unión belüli verseny érvényesülésével kapcsolatos brüsszeli aggodalmaknak az osztrák cég azzal kívánta volna elejét venni, hogy a Molnak is részesedést kínál a finomítók egyesülésében.

Az unió azonban jelezte, hogy nem fogadja el aggodalmainkat - jelentette ki Ruttenstorf, hozzáfűzve: "Ezért arra a következtetésre jutottunk, hogy nem éri meg továbbra is a felvásárlásra törekedni.

Arra a kérdésre, vajon megfelelően mérte-e fel a tervezett átvétellel kapcsolatos magyarországi ellenállást, a vezérigazgató azt válaszolta: "Az elmúlt nyáron tett felvásárlási ajánlat előtt öt éven keresztül baráti hangnemben tárgyaltunk egymással." Ennél alaposabban és jobban nem lehetett volna ezt előkészíteni - jelentette ki Ruttenstorf, hangoztatva: "Egyszerűen tudomásul kell vennünk, hogy a magyar fél nem fogadta el ajánlatunkat."

A vezérigazgató az interjúban megerősítette, hogy az OMV egyelőre nem kívánja eladni a Molban való 20 százalékos részesedését. Szavai szerint most mindenekelőtt átgondolják, hogy ezt a részvénycsomagot miként tudják a legjobban felhasználni. Közép-Európában az olaj- és a gázipar konszolidálódása még nem ért véget. A verseny erősödik, s további koncentrációhoz vezet. "Ebből kiindulva előnyös lehet, ha rendelkezünk ezzel a 20 százalékkal" - fogalmazott az OMV vezetője.

Részletes tudósításban számolt be az OMV visszalépéséről a Financial Times Deutschland is, kiemelve, hogy osztrák részről legfőbb okként a szigorú uniós feltételeket említették.

MTI/Menedzsment Fórum