2008. augusztus 7. 09:29

Az osztrákok kudarca Magyarországon, Az OMV feladja a Molért való harcot címekkel számoltak be a csütörtöki német üzleti és egyben politikai napilapok arról, hogy az osztrák olaj- és gázipari konszern visszalépett a Mol felvásárlásától.

A legtekintélyesebb német üzleti lap, a Handelsblatt interjút közölt Wolfgang Ruttenstorferrel, az osztrák cég vezérigazgatójával, már a címben kiemelve: Ruttenstorf szerint a felvásárlás immár nem éri meg.

Az interjúban a vezérigazgató azt hangoztatta: az OMV fő célja a tervezett felvásárlással az volt, hogy egyesítsék a két vállalat finomítóinak kapacitásait. Szavai szerint az Európai Unión belüli verseny érvényesülésével kapcsolatos brüsszeli aggodalmaknak az osztrák cég azzal kívánta volna elejét venni, hogy a Molnak is részesedést kínál a finomítók egyesülésében.

Az unió azonban jelezte, hogy nem fogadja el aggodalmainkat - jelentette ki Ruttenstorf, hozzáfűzve: "Ezért arra a következtetésre jutottunk, hogy nem éri meg továbbra is a felvásárlásra törekedni.

Arra a kérdésre, vajon megfelelően mérte-e fel a tervezett átvétellel kapcsolatos magyarországi ellenállást, a vezérigazgató azt válaszolta: "Az elmúlt nyáron tett felvásárlási ajánlat előtt öt éven keresztül baráti hangnemben tárgyaltunk egymással." Ennél alaposabban és jobban nem lehetett volna ezt előkészíteni - jelentette ki Ruttenstorf, hangoztatva: "Egyszerűen tudomásul kell vennünk, hogy a magyar fél nem fogadta el ajánlatunkat."

A vezérigazgató az interjúban megerősítette, hogy az OMV egyelőre nem kívánja eladni a Molban való 20 százalékos részesedését. Szavai szerint most mindenekelőtt átgondolják, hogy ezt a részvénycsomagot miként tudják a legjobban felhasználni. Közép-Európában az olaj- és a gázipar konszolidálódása még nem ért véget. A verseny erősödik, s további koncentrációhoz vezet. "Ebből kiindulva előnyös lehet, ha rendelkezünk ezzel a 20 százalékkal" - fogalmazott az OMV vezetője.

Részletes tudósításban számolt be az OMV visszalépéséről a Financial Times Deutschland is, kiemelve, hogy osztrák részről legfőbb okként a szigorú uniós feltételeket említették.

MTI/Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.