2002. április 11. 11:00

Az ásványvizek fogyasztása várhatóan a tavalyinál nagyobb ütemben nő

Bikfalvi Istvánné, a Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács titkára szerint az ásványvizek fogyasztása várhatóan a tavalyinál nagyobb ütemben nő az idén.

Magyarországon 2001-ben 424 millió liter ásványvizet ittak az emberek, 32 millióval többet, mint a megelozo évben. Növekedés csak az első félévben volt tapasztalható tavaly, a második hat hónapban a szokatlanul hűvös nyár végi, ősz eleji idojárás miatt stagnált az ásványvizek értékesítése.

A titkár az idei évre tekintve azért is bizakodó, mert szerinte egyre többen engedhetik meg maguknak, hogy egészséges élelmiszereket, azon belül ásványvizet vásároljanak. A magyarországi fogyasztási kultúra hasonló az osztrákokéhoz, így nem elképzelhetetlen, hogy éveken belül a hazai egy főre jutó fogyasztás eléri a szomszédos ország 80 literes szintjét.
A belföldi fogyasztáson belül évek óta változatlan az importból származó ásványvizek 5 százalékos részesedése, és stagnál a magyarországi 25 palackozó termelésén belül az export 0,5 százalékos aránya is.
Az ásványvíz-fogyasztáson belül a szénsavas termékek 82 százalékos részesedése sem nagyon változott tavaly. A szénsav nélküli és az enyhén szénsavas vizek részesedése változatlanul 14 százalék.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.