2010. március 4. 11:01

Nőtt a kínai gépkocsi-import: a behozatal a tiencsini (Tianjin) vámközpont szerint éves szinten 120 százalékkal nőtt.

A vámstatisztikák szerint a januári behozatal az észak-kínai kikötővárosban 24 ezer volt, mintegy 820 millió dollár értékben. Mindkét szám éves összehasonlításban 120 százalékos növekedést mutat.

A kínai autóimport lebonyolításában maghatározó szerepet játszó vámhivatal szerint a növekedés a válság miatti tavalyi alacsony bázisszámoknak is köszönhető.

Kína 2009 első öt hónapjában 116 ezer gépkocsit importált, ami akkor 32 százalékos csökkenés volt a korábbi évhez viszonyítva.

Az adatokból kiderül, hogy a külföldről behozott autók 73,4 százaléka érkezett az Európai Unióból és Japánból. A Tiencsinben elvámolt gépkocsik közül a Kínában működő külföldi alapítású vállalatok összesen 14 ezer gépkocsit importáltak az év első hónapjában. Tiencsinben Kína teljes autóimportjának körülbelül a felét vámkezelik.

A szaktárca által korábban közölt adatok szerint a teljes kínai autóimport januárban 56 ezer darab volt, ami 140 százalékos emelkedés a tavalyi év azonos időszakához képest. Az autógyártással kapcsolatos, így a vasérc, a kőolaj, a réz, az alumínium és más cikkek importja folyamatos bővülést mutat, a behozott áruk ára ugyancsak nő.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.