2009. november 1. 16:51

Rendkívül kedvező feltételeket érhetnek el a bérlők a modern ipari ingatlanok piacán Magyarországon, mivel a kínálat nagy, és kiélezett verseny folyik a fejlesztők és a tulajdonosok között a bérlőkért - közölte a CB Richard Ellis (CBRE).

Magyarországon jelenleg nagy a kínálat modern ipari ingatlanokból a valaha regisztrált legalacsonyabb áron. Kiélezett verseny folyik a fejlesztők és tulajdonosok között a bérlőkért, akiknek most minden adott ahhoz, hogy rendkívül kedvező feltételekkel szerződjenek, de ezzel a lehetőséggel csak addig élhetnek, amíg a kínálat magas szinten van. Mivel új fejlesztések nem indulnak, a kihasználatlanság csökken, és 2010 második felére a fejlesztők már nem lesznek nyomás alatt, hogy alacsony bérleti díjakon szerződjenek, vélekedik Baka Gergely, a CBRE budapesti irodájának vezető ipariingatlan-tanácsadója.

Európában némileg kedvezőbb a helyzet, az ipari és logisztikai ingatlanok befektetési piacának forgalma Európában közel 2,5 milliárd eurót tett ki 2009 első felében, megtartva 10 százalékos részesedését a teljes befektetési piacból, és ez a részarány tovább nőhet. A magas bevételt hozó, így a bevétel növekedésétől kevéssé függő jelleg olyan jellemző, ami a befektetők érdeklődését felkelti gyenge gazdasági feltételek mellett is. Feltételezve, hogy a befektetések szintje 2009 második felében is fennmarad, jövőre van tere a befektetések növekedésének az ipariingatlan-szektorban.

Ahogy a befektetések forgalma növekedést mutatott fel 2009 második negyedévének végén az európai piacon, minden szektor esetében stabilizálódó hozamoknak lehettünk tanúi. Az ipari és logisztikai ingatlanok hozamai egész Európában emelkedtek, mintegy 0,1 százalékpontos növekedést felmutatva 2009 második negyedévében. A változás jelentősen kisebb, mint amit az elmúlt négy negyedévben tapasztaltunk, és azt mutatja, hogy a stabilitás erősödik: a vevők és az eladók árvárakozásainak különbsége csökken, ami a likviditást növelheti a szektorban.

A harmadik negyedévre vonatkozó további adatok azt mutatják, hogy az ipari és a logisztikai ingatlanok hozamai nem változtak az év közepi szintjük óta. Európa jelentős piacain a bérleti díjak kitartottak az általános lefelé mutató nyomás ellenére: a CBRE EU-15 ipariingatlan-bérleti indexe 5,4 százalékot csökkent az év elejétől 2009 közepéig, a harmadik negyedévben a díjcsökkenés 4,5 százalékra csillapodott.

A bérlői oldalon továbbra is kulcsfontosságú a költségek kordában tartása az árrés érdekében, illetve az elfoglalt terület hatékonyságának maximalizálása. A bérlői aktivitás alacsony szintje és az üresedési szint emelkedése egyaránt jellemzi a piacot, habár nem annyira szembetűnően, mint várható volt, részint az alacsonyabbá váló bérleti díjak keresletre gyakorolt ösztönző hatása miatt.

A CBRE korábban azt közölte, hogy a magyar ingatlanpiacot a logisztikai-ipari szektor fogja kilendíteni a mostani statikus helyzetéből. A jövő évben ugyanis az export beindulásával ipari ingatlanokra lesz szükség, mivel a meglévő felesleg hamar felszívódik.

Menedzsment Fórum