Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az elemzők véleménye is eltér arról, mihez kezd majd az osztrák OMV a Molban meglévő 20 százalékos tulajdonrészével miután ma reggel bejelentette, hogy visszavonja tavaly szeptemberben tett felvásárlási ajánlatát. Az OMV egyelőre úgy nyilatkozik, hogy nem kívánja eladni részvénycsomagját, de a szakemberek nem zárják ki egy új szereplő megjelenését. Mfor.hu háttér.

Jön egy harmadik szereplő?

OMV: egyelőre nem eladó a Mol 20 százaléka

"Nem tervezzük, hogy eladnánk a Molban meglévő tulajdonrészünket" - mondta Wolfgang Ruttersdorfer, az osztrák OMV elnök-vezérigazgatója a cég délutáni telefonkonferenciáján. A kérdés azután került napirendre, hogy az osztrák vállalat szerda reggel közleményben jelentette be, hogy visszavonja tavaly szeptemberben tett - 32 ezer forintos részvényenkénti - felvásárlási szándéknyilatkozatát.

"A 20,2 százalékos tulajdonrész belépőjegy lehet a közép-kelet-európai piacra, ezért egyelőre nem tervezzük a részvénypakett eladását" – jelentette ki Wolfgang Ruttersdorfer. Arra a kérdésre, hogy az OMV miért lépett vissza ajánlatával, a cég elnök-vezérigazgatója azt mondta: "Az Európai Bizottság egyértelműen állást foglalt, hogy az általunk elképzelt struktúra nem működik, ezért vontuk vissza ajánlatunkat".

Ruttersdorfer szerint arról még korai beszélni, hogy hosszú távon mit kezdenek a Mol 20 százalékával, egyelőre azonban vannak még terveik a régió piacán. Az osztrák cég mai döntését a nemzetközi elemző cégek pozitívan értékelték: a Sal. Oppenheim vételre ajánlja a cég papírjait, szerintük a Mol-sztori igazán komolyan nem volt része eddig sem az árfolyamnak. A Citigroup szakemberei szintén pozitívan értékelték a hírt, szerintük fontos, hogy ezzel eltűnt a bizonytalanság a részvények piacáról.

Jönnek az oroszok?

Ezzel úgy tűnik, lezárulhat a Mol és az OMV egy éve tartó csatája, már csak az maradt kérdéses, mit kezd az OMV 20,2 százalékos Mol-részvénycsomagjával, illetve a magyar cég mire használja majd 40 százalékos sajátrészvény-állományát. A Mol menedzsmentje ugyanis eddig jórészt arra hivatkozott, hogy azért van szükség a saját részvényekre, hogy elhárítsák az OMV ellenséges felvásárlási kezdeményezését. 

"Az OMV-nek nehéz lesz kiszállnia a Molból, ugyanis a 20 százalékos tulajdonrészt nehéz jó áron eladni, mivel ezzel nem számít befolyásoló tényezőnek. Egész más lenne a helyzet, ha az OMV-nek 25 százalék feletti tulajdonrésze lenne a Molban" - nyilatkozta kérdésünkre Háda Bálint, a Quaestor elemzője. A szakember szerint a legvalószínűbbnek az tűnik, hogy az OMV tőzsdén kívül értékesíti majd valakinek tulajdonrészét. "Régóta hallani arról, hogy az orosz Lukoil érdeklődik a közép-kelet-európai piac iránt, ezért könnyen elképzelhető, hogy végül ők lesznek a vevők" - mondta el Háda Bálint.

Nehéz lesz kiszállni a Molból

"Rövidtávon az várható, hogy mindkét fél átgondolja majd álláspontját, várhatóan nem fognak hirtelen lépéseket tenni. A mostani nyomott áron egyiknek sem érdeke értékesíteni a meglévő Mol-papírokat" - nyilatkozta Bugya Roland, az Equilor brókere. Az OMV részvényvásárlása eleinte egyszerű pénzügyi befektetésnek indult, mostanra azonban a Mol-részvények nem tekinthetők vonzó befektetésnek. "A Mol szénhidrogén-termelése csökken, ez fundamentálisan nem teszi túl vonzóvá a magyar olajpapírt" - mondta el Háda Bálint.

A Quaestor elemzője szerint az OMV még úgy is nyerne az üzlettel, ha most kiszállna a Molból, mivel korábban akkor vettek mintegy 10 százaléknyi tulajdonrészt, mikor a Mol árfolyama még 5000 forint körül volt.

A Molnak kulcsfontosságú az INA megszerzése 

A magyar olajcég július közepén jelentette be, hogy ajánlatot készül tenni az INA horvát olajcég közkézen lévő hányadára. Ha sikerülne megszerezni a mintegy 30 százalékos részvénycsomagot, akkor a Mol többséget szerezhetne a horvát cégben. Igaz a horvát terjeszkedés finanszírozása a Mol számára csak a saját részvények átadásával lenne viszonylag zökkenőmentes, egy kötvénypiaci megjelenés például sok kérdőjellel járhat.

A hírek szerint azonban az OMV is versenybe szállna az INA-ért, ami megdrágíthatja a Mol számára a horvát terjeszkedést. Elképzelhető az is, hogy az osztrákok szerdai bejelentése ennek az újabb "pókerjátszmának" a részét képzi, és ez is befolyásolhatja a Mol ajánlatát.

Az OMV részéről logikus lépésnek tűnne, hogy meglévő Mol-részvényeikkel fizessenek a horvát államnak az INA-ban meglévő tulajdonrészéért. Ezzel két legyet ütnének egy csapásra: egyrészt megszabadulnának feleslegessé vált Mol-részvényeik egy részétől, másrészt elhappolhatnák az INA-t a Mol orra elől.

"Ez valóban logikus lépés lenne az osztrákok részéről, azonban kérdés, hogy a horvát állam mit szeretne kapni az INA-ért cserébe. Várhatóan a Mol sem nézné tétlenül, ha az OMV ilyen ajánlatot tenne, a magyar olajcégnek ugyanis kulcsfontosságú, hogy többségi tulajdont szerezzen az INA-ban" - véli Háda Bálint.

Az OMV elnök-vezérigazgatója kijelentette a telefonkonferencián, hogy valóban érdeklődtek az INA iránt, azonban nem akarnak mindenáron versenyezni a Mollal, így az is elképzelhető, hogy végül nem tesznek ajánlatot a horvát cégért.

Az elemző szerint rövidtávon nem várható, hogy a Mol csökkenti sajátrészvény-állományát, a mostani nyomott áron nem érné meg eladni a papírokat. Ráadásul akkor valaki az OMV-től megvett 20 százalékkal és a Mol által eladandó részvényekkel komolyabb befolyást szerezhetne. "Az elképzelhető, hogy a jövő évi közgyűlésen a Mol bevon valamennyi részvényt, de addig még sok minden történhet" - tette hozzá Háda Bálint.

Beke Károly

Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.