<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

Az elemzők véleménye is eltér arról, mihez kezd majd az osztrák OMV a Molban meglévő 20 százalékos tulajdonrészével miután ma reggel bejelentette, hogy visszavonja tavaly szeptemberben tett felvásárlási ajánlatát. Az OMV egyelőre úgy nyilatkozik, hogy nem kívánja eladni részvénycsomagját, de a szakemberek nem zárják ki egy új szereplő megjelenését. Mfor.hu háttér.

Jön egy harmadik szereplő?

OMV: egyelőre nem eladó a Mol 20 százaléka

"Nem tervezzük, hogy eladnánk a Molban meglévő tulajdonrészünket" - mondta Wolfgang Ruttersdorfer, az osztrák OMV elnök-vezérigazgatója a cég délutáni telefonkonferenciáján. A kérdés azután került napirendre, hogy az osztrák vállalat szerda reggel közleményben jelentette be, hogy visszavonja tavaly szeptemberben tett - 32 ezer forintos részvényenkénti - felvásárlási szándéknyilatkozatát.

"A 20,2 százalékos tulajdonrész belépőjegy lehet a közép-kelet-európai piacra, ezért egyelőre nem tervezzük a részvénypakett eladását" – jelentette ki Wolfgang Ruttersdorfer. Arra a kérdésre, hogy az OMV miért lépett vissza ajánlatával, a cég elnök-vezérigazgatója azt mondta: "Az Európai Bizottság egyértelműen állást foglalt, hogy az általunk elképzelt struktúra nem működik, ezért vontuk vissza ajánlatunkat".

Ruttersdorfer szerint arról még korai beszélni, hogy hosszú távon mit kezdenek a Mol 20 százalékával, egyelőre azonban vannak még terveik a régió piacán. Az osztrák cég mai döntését a nemzetközi elemző cégek pozitívan értékelték: a Sal. Oppenheim vételre ajánlja a cég papírjait, szerintük a Mol-sztori igazán komolyan nem volt része eddig sem az árfolyamnak. A Citigroup szakemberei szintén pozitívan értékelték a hírt, szerintük fontos, hogy ezzel eltűnt a bizonytalanság a részvények piacáról.

Jönnek az oroszok?

Ezzel úgy tűnik, lezárulhat a Mol és az OMV egy éve tartó csatája, már csak az maradt kérdéses, mit kezd az OMV 20,2 százalékos Mol-részvénycsomagjával, illetve a magyar cég mire használja majd 40 százalékos sajátrészvény-állományát. A Mol menedzsmentje ugyanis eddig jórészt arra hivatkozott, hogy azért van szükség a saját részvényekre, hogy elhárítsák az OMV ellenséges felvásárlási kezdeményezését. 

"Az OMV-nek nehéz lesz kiszállnia a Molból, ugyanis a 20 százalékos tulajdonrészt nehéz jó áron eladni, mivel ezzel nem számít befolyásoló tényezőnek. Egész más lenne a helyzet, ha az OMV-nek 25 százalék feletti tulajdonrésze lenne a Molban" - nyilatkozta kérdésünkre Háda Bálint, a Quaestor elemzője. A szakember szerint a legvalószínűbbnek az tűnik, hogy az OMV tőzsdén kívül értékesíti majd valakinek tulajdonrészét. "Régóta hallani arról, hogy az orosz Lukoil érdeklődik a közép-kelet-európai piac iránt, ezért könnyen elképzelhető, hogy végül ők lesznek a vevők" - mondta el Háda Bálint.

Nehéz lesz kiszállni a Molból

"Rövidtávon az várható, hogy mindkét fél átgondolja majd álláspontját, várhatóan nem fognak hirtelen lépéseket tenni. A mostani nyomott áron egyiknek sem érdeke értékesíteni a meglévő Mol-papírokat" - nyilatkozta Bugya Roland, az Equilor brókere. Az OMV részvényvásárlása eleinte egyszerű pénzügyi befektetésnek indult, mostanra azonban a Mol-részvények nem tekinthetők vonzó befektetésnek. "A Mol szénhidrogén-termelése csökken, ez fundamentálisan nem teszi túl vonzóvá a magyar olajpapírt" - mondta el Háda Bálint.

A Quaestor elemzője szerint az OMV még úgy is nyerne az üzlettel, ha most kiszállna a Molból, mivel korábban akkor vettek mintegy 10 százaléknyi tulajdonrészt, mikor a Mol árfolyama még 5000 forint körül volt.

A Molnak kulcsfontosságú az INA megszerzése 

A magyar olajcég július közepén jelentette be, hogy ajánlatot készül tenni az INA horvát olajcég közkézen lévő hányadára. Ha sikerülne megszerezni a mintegy 30 százalékos részvénycsomagot, akkor a Mol többséget szerezhetne a horvát cégben. Igaz a horvát terjeszkedés finanszírozása a Mol számára csak a saját részvények átadásával lenne viszonylag zökkenőmentes, egy kötvénypiaci megjelenés például sok kérdőjellel járhat.

A hírek szerint azonban az OMV is versenybe szállna az INA-ért, ami megdrágíthatja a Mol számára a horvát terjeszkedést. Elképzelhető az is, hogy az osztrákok szerdai bejelentése ennek az újabb "pókerjátszmának" a részét képzi, és ez is befolyásolhatja a Mol ajánlatát.

Az OMV részéről logikus lépésnek tűnne, hogy meglévő Mol-részvényeikkel fizessenek a horvát államnak az INA-ban meglévő tulajdonrészéért. Ezzel két legyet ütnének egy csapásra: egyrészt megszabadulnának feleslegessé vált Mol-részvényeik egy részétől, másrészt elhappolhatnák az INA-t a Mol orra elől.

"Ez valóban logikus lépés lenne az osztrákok részéről, azonban kérdés, hogy a horvát állam mit szeretne kapni az INA-ért cserébe. Várhatóan a Mol sem nézné tétlenül, ha az OMV ilyen ajánlatot tenne, a magyar olajcégnek ugyanis kulcsfontosságú, hogy többségi tulajdont szerezzen az INA-ban" - véli Háda Bálint.

Az OMV elnök-vezérigazgatója kijelentette a telefonkonferencián, hogy valóban érdeklődtek az INA iránt, azonban nem akarnak mindenáron versenyezni a Mollal, így az is elképzelhető, hogy végül nem tesznek ajánlatot a horvát cégért.

Az elemző szerint rövidtávon nem várható, hogy a Mol csökkenti sajátrészvény-állományát, a mostani nyomott áron nem érné meg eladni a papírokat. Ráadásul akkor valaki az OMV-től megvett 20 százalékkal és a Mol által eladandó részvényekkel komolyabb befolyást szerezhetne. "Az elképzelhető, hogy a jövő évi közgyűlésen a Mol bevon valamennyi részvényt, de addig még sok minden történhet" - tette hozzá Háda Bálint.

Beke Károly

Menedzsment Fórum