3p

Október végéig két ütemben valósul meg a digitális átállás Magyarországon, ezután az időpont után mindenki kizárólag a korszerűbb digitális rendszerben televíziózhat - jelentette be Aranyosné Börcs Janka, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) főigazgatója sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.

Az első ütemben július 31-én a Budapest Kab-hegy, Szentes, Győr, Szeged vonalon elhelyezkedő adótornyokat hangolják át, ez az ország középső és nyugati területeit érinti. A második ütemben október 31-én kapcsolják le a többi analóg adót, ez pedig az észak-keleti országrészt és a Dunántúl déli részét érinti.

A főigazgató kifejtette: a digitális televíziózás  korszakváltást hoz a tévénézők számára, ami egyrészt jobb kép- és hangminőséget jelent, továbbá olyan extra szolgáltatásokat, mint az elektronikus tévéújság, a műsor megállíthatósága és visszatekerhetősége vagy a digitális gyermekvédelmi zár.

Az átállás azokat érinti, akik hagyományos tető- vagy szobaantennával tévéznek. Ők jelenleg, előfizetési díj nélkül, csak három földfelszíni sugárzású csatornát fognak. Nekik vagy set-top boxot kell beszerezniük, amelyet a hagyományos tévékészülékekhez is lehet csatlakoztatni, vagy dönthetnek úgy is, hogy új tévékészüléket vásárolnak, amely már tartalmazza a jelátalakítót. Az átállásban nem érintettek azok, akik jelenleg előfizetéses tévészolgáltatást vesznek igénybe.

A digitális földfelszíni sugárzás az eddig analóg műsorszórás esetén megszokott három csatorna (M1, RTL Klub, TV2) mellett további négy televíziós csatorna (M2, Duna, Duna World, Euronews) és három rádióadás (MR1-Kossuth Rádió, MR2-Petőfi Rádió, MR3-Bartók Rádió) ingyenes vételét teszi lehetővé.

Karl Károly hírközlés-felügyeleti főosztályvezető elmondta, hogy az NMHH támogatási programot indít azok számára, akik önerőből nem tudnak átállni. Az arra rászoruló jogosultaknak a hatóság beszerzi és beszereli a vételhez szükséges eszközöket. A rászorulók az eszközbeszerelés helyett választhatnak a szolgáltatók kedvezményes előfizetési ajánlataiból is.

Jelenleg mintegy 500 ezer háztartás televíziózik hagyományosan, az NMHH mintegy 50-100 ezerre becsüli ebből a szociálisan rászorulók számát. A jogosult kör pontos meghatározására felmérés indul a Központi Statisztikai Hivatal részvételével. Hatszáz felmérő személyesen keresi fel a háztartásokat.

Vári Péter, az NMHH infokommunikációs erőforrások divíziójának vezetője elmondta, hogy a digitális átállással felszabaduló 800 megahertzes frekvenciasávot szélessávú internetszolgáltatásra fogják felhasználni. Jelenleg ennek még csak az előkészülete zajlik.

Aranyosné Börcs Janka elmondta, hogy az átállás az NMHH költségvetéséből mintegy 8 milliárd forintba kerül. Ezen belül a legnagyobb tételek között van a KSH felmérése, ez mintegy 2 milliárd forint, további mintegy 1,9 milliárd forintot a kommunikáció emészt fel. A set-top boxok beszerzése és beszerelése szintén nagy tétel, de ennek pontos összege még nem ismert. Egy főre körülbelül 25 ezer forintos költséggel kell számolni.

Az átállásról március 19-20-án - Digitális Korrektúra címmel - konferencia lesz a Velencei-tó partján a Korrektúra Kft. szervezésében.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!